Abu Dabi’nin yeni sokak sanatı

Son dönemlerde hiç Abu Dabi sokaklarında yürüdünüz mü? Abu Dabi sokaklarının daha renkli ve canlı olduğunu fark ettiniz mi?

Abu Dabi sokakları, kamusal alanları renklendirip canlandırmak için çalışan bazı önemli sokak sanatçıları sayesinde oldukça renkli görünüyor.

For Abu Dabi (Abu Dabi için) girişimine, Belediye İşleri ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından Abu Dabi, Al Ayn ve El Dafra’daki park, sahil kenarı restoranları, halka açık sanat alanları ve daha birçok alanda çalışma yapması için 8 milyar dolar dirhemlik bir katkı sunuldu.

Girişim, 2021 yılına kadar Abu Dabi’nin turizm ve yatırımlarını artırmayı amaçlayan Ghadan 21 programı kapsamında yapılıyor.

Abu Dabi sokaklarında çok sayıda duvar resmi var ki onları takip etmek oldukça zor. Bu yüzden sizler için Abu Dabi sokaklarını canlandıran bazı duvar resimlerini derledik.

KOBRA

Kobra’nın grafitilerini gördüğünüzde hepiniz, onları tanırsınız. Duvar resimleri, sürekli kendini yeniliyor olmasının yanı sıra insan portreli palyanço desenleriyle Brezilyalı sanatçının imzasını görebilirsiniz.

Eserlerinden en sonuncusu ve bugüne kadarki en büyük eserlerinden biri, tüm bu temaları taşıyor. Tolerans (Tolerancia) olarak adlandırılan yaklaşık 2 bin metrekarelik çalışma, Abu Dabi’deki Al Bateen’de kendini ziyaretçilerine gösteriyor.

Kendini “sokak sanatı askeri” olarak tanımlayan Eduardo Kobra, dünyanın en tanınmış grafiti sanatçılarından biri. Binlerce duvar resmi beş kıtada 40’tan fazla ülkede sergilendi. Instagram’da yaklaşık bir milyon takipçisi ile büyük bir online hayran kitlesine sahip.

MUHAMMED AHMED İBRAHİM

Muhammed Ahmed İbrahim, BAE’nin en iyi sanatçılarından biri ve şu an Madinat Zayed sokaklarında yeteneklerini sergiliyor. 

İbrahim, pazarın dışını parlak sarılar, kırmızılar ve yeşilliklerle, çizgilerin ve dairelerin bina boyunca büyüyen böcek benzeri varlıklar veya yosun temsili oluşturmak için bir araya geldiği ünlü totemik formlarıyla bir duvarla kapladı.

ELIAN CHALİ

Elian Chali, doğma büyüme Cordobalı olan Arjantinli bir sanatçı. Çalışmaları minimalizm ve soyutlukla biliniyor. Şimdi bu çalışmalarını Abu Dabi’ye getirdi.

Sharp Liquid isimdi duvar resimleri, Abu Dabi’nin Al Falah sokağının duvarlarını süslüyor.

Birincil renk paleti kullanan sanatçı, geometrik kompozisyonlar oluşturmak için birbirinin içine giren katmanlar ve opaklık kullanıyor.

ERNEST ZACHAREVİC

Ernest Zacharevic, ilk defa BAE sokaklarını renkli bir sanat alanına dönüştürmüyor. 2017 yılında dünyanın dört bir yanında 11 sanatçı ile Satwa’nın 2 Aralık sokağındaki bazı binaları, Dubai Sokak Müzesi projesi kapsamında dev tuvallere dönüştürdüler.

12 sanatçı, ülkenin mirasını ve tarihini temel alarak Satwa sokaklarında 16 duvar resmi yaptı.

Litvanya’da doğan fakat şimdi Malezya’da yaşayan sanatçı bu sefer, Abu Dabi sokaklarını Kids of Abu Dhabi (Abu Dabi’nin çocukları) temasıyla duvar resimleri yapıyor. Duvar resimlerini Madinat Zayed’de görebilirsiniz.

Neşeli resimler dünya genelinde oldukça popülerdir ve fiziksel dünyayı hayal gücü ile birleştirmeyi amaçlıyor.

TARSILA SCHUBERT

Brezilyalı olan sanatçı şu an Dubai’de yaşıyor. Her gün duyusal dünyasının birçok farklı katmanını, görünüşte kaotik ama dengeli sanat eserleriyle harmanlıyor.

Schubert’in renkli resimleri Delma Sokağı Alt Geçiti’nde bulunabilir.  Bir dizi basit figür, birleştirildiğinde karmaşık, çok yönlü bir resimler ortaya koyuyor ve gerçeküstü kendi gerçekliğini yansıtıyor. Tarsila’nın sanatına kültürün esas değeri ve kişinin kişiliği etkisi ilham veriyor.

MADC

MadC ya da Claudia Walde, ünlü bir grafiti yazarı ve sokak sanatçısı. Almanya, Bautzen’de doğan büyük tablolar yapmak ile ünlü ve muhtemelen evi bu yüzden Abu Dabi’de.

MadC, daha gençken grafiti yazarı olarak başladığı macerasına ve grafik tasarım, yazma ve güzel sanatlar da dâhil olmak üzere diğer alanlarda devam etti. İlk grafitisini 1996’da 16 yaşında yaptı.

MadC’in duvar resmi, Fathima Süpermarket yakınındaki Al Ruwaysi Caddesi’ndeki yüksek bir binada görebilirsiniz.

The National