BAE’nin 2019’daki gerçek GSYİH büyüme oranı yüzde 2,9

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası tahminleri, hidrokarbon dışı sektörde yüzde 1,1’lik bir artış ve doğal gaz üretiminde ve kondensatındaki yüksek artış nedeniyle yüzde 7,6 büyüyen hidrokarbon sektörünün etkisiyle, BAE’nin 2019’daki gerçek GSYİH büyüme oranının yüzde 2,9 olduğunu gösterdi.

Aynı tahminlere göre BAE’deki reel GSYİH, 2019’un dördüncü çeyreğinde yüzde 1,3 oranında artmış ve aynı çeyrekte gerçek hidrokarbon dışı GSYİH büyümesinin hızı yüzde 2,4 oranında arttı.

Petrol dışı faaliyetlerdeki artış, özel sektörde istihdam, dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 2 oranında büyüyerek, son yedi çeyrekte en yüksek büyüme ve net olarak 38 bin 765 yeni istihdam yaratılarak daha fazla ivme kazandığı için işgücü piyasası göstergelerinde bir artışa yol açtı.

Merkez Bankası hidrokarbon dışı GSYH için öngörülerini, büyümenin yıllık bazda üçer aylık hidrokarbon dışı GSYİH’da mali harcamalar, üç aylık kredi, BAE’deki gayrimenkul satış fiyatları ve PMI bazında geç büyüme ile yorumlandığı bir model kullanarak belirliyor.

Hidrokarbon GSYİH büyümesi, hidrokarbon üretimi ve bu sektörde değer katan diğer faaliyetler dikkate alınarak tahmin ediliyor. Hidrokarbon olmayan GSYİH’nın katkısı GSYİH’nın yaklaşık yüzde 70’i oldu.

Tahminler, yılın son çeyreğinde iktisadi güven göstergelerinin, yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3,3’lük bir artışla, bir önceki çeyrekte yüzde 4,1’lik bir düşüşe karşılık, iyileşme sağladığını gösterdi. Ekonomiye olan güveni artıran petrol fiyatlarında, buna paralel olarak, iş ve kredi piyasaları, özel sektörde istihdamı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 oranında artıran bir performans kaydetti.

BANKACILIK MEVDUAT SEVİYESİNDE ARTIŞ YAŞANDI

Mevduat seviyesinde, Merkez Bankası’nın üç aylık denetim raporu, 2019 yılının dördüncü çeyreğinde bankacılık sisteminde mevduatta yıllık bazda yüzde 6,5 oranında, özellikle de devlet mevduatlarındaki ve özel sektör mevduatlarındaki artışa bağlı olarak artış gösterdi. Kredi büyümesi hızlanarak yüzde 6,2’lik büyüme kaydedildi ve bu rakam 2019’un ikinci ve üçüncü çeyreğine göre daha yüksek oldu.

Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası bilançosu, yabancı varlıklardaki artış sayesinde 2019’un dördüncü çeyreğinde arttı.

Öte yandan, bankalar arası piyasa faiz oranları BAE’de, FED’in Ekim ayında baz oranındaki düşüşe paralel olarak düşerken, EIBOR ve LIBOR oranı arasındaki fark ABD doları üzerinde düştü. BAE dirhemi ile ABD doları arasındaki 10 yıllık borsalar için faiz oranı farkı da azaldı.

WAM