Dubai’nin petrol dışı dış ticareti 373 milyar dolar

Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) Dubai’nin petrol dışı dış ticareti, uluslararası ticaret hareketini olumsuz etkileyen birçok zorluğa rağmen, 2018’de 1,299 trilyon dirheme (354 milyar dolar) kıyasla, 2019’da yüzde 6 artışla 1,371 trilyon dirheme (373 milyar dolar) ulaştı. Yeniden ihracat değerindeki büyüme oranı yüzde 4’e ulaşarak 420 milyar dirheme (114 milyar dolar), ithalat değerinde ise yüzde 3’e ulaşarak 796 milyar dirheme (217 milyar dolar) ulaştı.

Dubai’nin petrol dışı dış ticaret hacmi 2019’da yüzde 19 artarak 2018’deki 91 milyon tona kıyasla yaklaşık 109 milyon tona ulaştı ve yeniden ihracat ticaretinin hacmi yüzde 48 artarak 17 milyon tona yükseldiğinde rekor bir sıçrama kaydetti. 10 yıllık ticari refah ile bu güçlü performansla Dubai’yi taçlandıran ithalatlar yüzde 45 artarak 19 milyon tona ulaşırken rekor bir artışla yüzde 9 artarak 72 milyon tona ulaştı.

Dış ticaret hacmindeki büyüme, Dubai’nin 2010’dan 2019’a kadarki dış ticaretinin değerinde yüzde 52 oranında istisnai bir büyüme elde etmeyi başardığı ve uluslararası ticaretin finansal krizler ve ticaret savaşları sonucunda tanık olduğu tüm zorluk ve engellerin üstesinden nasıl gelebileceğini ve dış ticaretinin değerini artırabildiğini gösterdi. Aynı dönemde bu ticaret hacmindeki büyüme oranı yaklaşık yüzde 70’e ulaşırken, ön plandaki Dubai ve ticaret ortaklarını bir araya getiren bağların gücü olan ve dünya çapında yeni pazarlar keşfederek ticari ortaklık çemberini genişletmek için sürekli çalışma olan bir dizi önemli faktör sayesinde gerçekleştiğini ortaya koydu. Ayrıca Dubai’nin, dış ticaret sektörünün büyük esnekliğine ve yüksek verimlilikle telafi etmek için alternatif ve sürekli yeni pazarlar bulma yeteneği de etkili oldu.

Dubai Veliaht Prensi ve İcra Kurulu Başkanı Şeyh Hamdan bin Muhammed bin Raşid Al Maktum, bu güçlü büyümenin ekonomik planları desteklemek için önemli bir övgü oluşturduğunu vurguladı ve BAE Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum’un, 2025’te dış ticaretin 2 trilyon dirheme (545 milyar dolar) ulaşması vizyonunu gerçekleştirme adımlarının başarısı olduğunu belirtti.

DIŞ TİCARET SEKTÖRÜ

Dubai Veliaht Prensi, “Dış ticaret sektörü, bu ticaret seviyesinde, küresel ticaretin büyük zorluklarla karşılaştığı bir dönemde Emirlik dış ticaretinin büyümesini yansıtırken, önemli bir platform ve uluslararası ticaret için kilit bir bağlantı olarak rolünü kurduğu Dubai’nin ekonomik başarılarına yeni bir başarı ekledi. Dubai’nin tüm engelleri aşma ve ticari ve ekonomik büyümesini sürdürme kabiliyeti, özellikle ilham verici kalkınma modelimizin başarısını pekiştireceğimiz umut verici bir ekonomik kalkınma aşamasına girmeye hazırlandığımız 50. yılın başında önemli bir adım oldu” dedi.

Sözlerinin devamında, “Dış ticaret sektörü, Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum tarafından belirlenen yeni bir başlangıca tanık olurken, ticareti geliştirmeye katılan tüm kurumlar ve devlet kurumları, Dubai’nin liman altyapısında gelişen yetenekleri olan tüccarlara ve yatırımcılara en iyi fırsatları sağlayarak bu hedefe ulaşmak için bir araya geliyor. Lojistik, ticari ve gümrük hizmetleri alanında Dubai tarafından yapılan küresel bir ayrımın eşlik ettiği havaalanları, serbest bölgeler ve kara yolları, Dubai İpek Hattı stratejisinin hedeflerinin uygulanmasına ve bölgedeki ticaret ve yatırım ortamının geliştirilmesinden yararlanma yeteneğimizi artırıyor” şeklinde konuştu.

Bu başarı, Dubai’nin emirliklerin teknik, lojistik ve hizmet yeteneklerinin sürekli geliştirilmesi yoluyla dünyadaki ticaret akışlarını destekleme çabalarının ışığında ortaya çıkarken, BAE’nin Expo 2020 Dubai’ye ev sahipliği yapması, uluslararası düzeyde ticari büyüme ve yeni fırsatlar keşfetmek için önemli bir yer olacak.

Dubai’nin serbest bölgeleri, dış ticaretlerinde yüzde 11 oranında önemli bir artışla 592 milyar dirhem (161 milyar dolar) oldu. Emirlikteki serbest bölgeleri yerleştirmekle ayırt edildi, böylece ticaret ve yatırım için bir hedef olarak önde gelen bölgesel ve küresel konumu, büyük uluslararası şirketleri kucakladı. Dünyadaki ticari pazarlara hızlı büyüme kaydederek, doğrudan ticaretin değeri yüzde 2’lik büyüme oranı ile 770 milyar dirheme (210 milyar dolar) ve 9 milyar dirhemlik (2,450 milyar dolar) gümrük deposu ticaretinin değerine ulaştı.

Kara yoluyla iletilen ticaret yüzde 11 oranında güçlü bir büyüme ile 228 milyar dirheme (62 milyar dolar) ulaştı, havadaki ticaret yüzde 5 büyüme ile 641 milyar dirheme (175 milyar dolar) ve deniz yoluyla ticaret yüzde 4 büyüyerek 502 milyar dirheme (137 milyar dolar) ulaştı.

SIKI ÇALIŞMA

Dubai Ports World Group Başkanı ve CEO’su Sultan Ahmed bin Süleym, “Dubai’nin dış ticaretinde elde edilen büyüme, geçtiğimiz yıllarda ticaret hareketinde lider ve önemli bir konuma ulaşmamızı sağlayan yorulmak bilmeyen çalışmaların ve sürekli çabaların sonucu. Küreselleşme, bölgesel ve küresel pazarların tanıklık ettiği ilerlemeden yararlanmaya, önümüzdeki yıllarda yeni başarılarla lider konumumuzu oluşturmaya, dış ticaretin değerinde, bilge liderliğin belirlediği hedefe kadar sürekli bir yükselme sağlamaya hak kazanıyor. Akıllı uygulamalar ve yapay zeka alanındaki en son yenilikleri kullanarak hizmetlerimizi sunduk, Dubai’nin dünya pazarlarındaki dış ticaretini daha da yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Farklı ülkelere ve bölgelere yayılmış Dubai tüccarları için seçkin ticari ilişkiler ağındaki uluslararası varlığımızın gücünden yararlanmanın yanı sıra. En önemli uluslararası sergilere ve konferanslara ev sahipliği yapan Dubai’den ve tüm dünyadaki sergilere aktif olarak katılmaya hevesli ticaret ve destek ihracatlarını teşvik etmek için kurumlarımızın gücünden yararlanıyoruz” şeklinde konuştu.

Açıklamasının devamında, “DP World olarak, tüccarların ve yatırımcıların, limanlarının ve terminallerinin geliştirilmesini ve yönetimini üstlendiğimiz ülkeler ile ticaretin gelişmesi için dünyanın kıtalarına yayılmış 80’den fazla liman ve kara ve deniz istasyonunda küresel varlığımızdan faydalanabilmelerini sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz. Dünyanın her yerinden şirketlere ve tüccarlara Dubai İpek Hattı üzerinden hizmet sunacağız” dedi.

Serbest bölgelerin Dubai’deki ekonomik hareketi desteklemesine katkıları ile ilgili olarak, Sultan bin Süleym: “Serbest bölgeler, Dubai’nin ulaştığı ticari ve ekonomik başarının en önemli unsurlarından biri, özellikle de Cebel Ali Serbest Bölgesi’ndeki önemli büyüme emirlik başarısını kanıtlıyor. Tüccarlar ve yatırımcılar günlük olarak Jafza ve diğer bölgelerde sunduğumuz lojistik ve ticari hizmetlerdeki mükemmellik seviyesine ulaştıklarından ve serbest bölgelerimizin benzersiz özelliklerinden en iyi şekilde yararlanabilmelerini sağladığımızdan, küresel düzeyde güçlü bir güçle rekabet edebilen en iyi serbest bölge olduk” dedi.

AVANTAJLAR

Süleym, Dubai’nin tüccarlara ve yatırımcılara sağladığı başlıca avantajlardan birinin, Dubai Gümrük Dairesi tarafından sağlanan ileri düzey gümrük hizmetleri olduğunu, departmanın müşterilere yardımcı olmak ve Dubai ticaretindeki büyümesini desteklemek için yeteneklerini sürekli olarak geliştirmeye istekli olması nedeniyle Dubai Gümrüklerinin, Gümrük işlemleri, 2018’deki 9,7 milyon işlemle karşılaştırıldığında, 2019’da yüzde 34 artışla 2019’da 13 milyon işleme ulaştığını belirtti.

Dubai İpek Hattının stratejisinin uygulanmasında departman, farklı sektörler arasındaki ticareti kolaylaştırmak ve emirlikteki ticari kuruluşlar arasındaki işlemleri kolaylaştırmak için çeşitli seviyelerde tüccarlara ve nakliye acentelerine operasyonel ve finansal faydalar sağlayan küresel lojistik pasaportunu başlattı. Dubai Gümrük, üretkenliği artırıcı projenin ikinci aşamasında üretim oranı yüzde 8 ve yüzde 10 arasındaki artışla, Dubai Dünyasının rekabet gücünü ve liderliğini garanti edecek şekilde hükümet sektöründeki üretim kapasitesini arttırmakta, maliyetleri düşürmekte ve müşterileri memnun etmekte.

ORTAKLAR

Dubai’nin en büyük ticaret ortakları 2019 yılında Dubai’nin dış ticaretindeki pozisyonlarını korudu, Çin 150 milyar dirhem (41 milyar dolar) değerinde ilk ticaret ortağı olarak kaldı, Hindistan 135 milyar dirhem (37 milyar dolar) değerinde ikinci ticaret ortağı ve Amerika Birleşik Devletleri 77,7 milyar dirhem (22 milyar dolar) değerinde üçüncü ticaret ortağı oldu ve İsviçre 60 milyar dirhem (16 milyar dolar) değerinde dördüncü ticaret ortağı oldu. Suudi Arabistan, Körfez ve Arap ülkelerindeki ilk ticaret ortağı ve 56 milyar dirhem (15 milyar dolar) değerinde küresel olarak beşinci ticaret ortağı oldu.

Aynı şekilde, değerli metaller, süs eşyaları ve değerli taşlar da 2019 yılında Dubai’nin dış ticaretinde lider pozisyonlarını korudu; altın, mücevher ve elmas ticaretinin değeri 370 milyar dirheme (101 milyar dolar) ulaştı, 2018’e göre yüzde 7 artış gösterdi ve altın Dubai dış ticaretinde 169,5 milyar dirhem (46 milyar dolar) değeri ile birinci oldu. 164 milyar dirhem (45 milyar dolar) değeri ile ikinci sırada mobil, akıllı ve sabit telefonlar yüzde 9 büyüme ile yer aldı, 116,6 milyar dirhem (32 milyar dolar) değeri ile üçüncü sırada mücevher, yüzde 55 büyüme ile 85,4 milyar dirhem (23 milyar dolar) değeri ile dördüncü sırada petrol yağları ve 83,9 milyar dirhem (22 milyar dolar) değeri ile beşinci sırada elmaslar yer aldı.

WAM