El-Ezher, şeyhlerinden birinin başrolde olduğu bir dram filmi çekti

El-Ezher Üniversitesi Şeyhliği, bir ilke imza atarak ‘Adalete Bak’ adlı kısa metrajlı film çekti. Filmin yapımcılığını, Ezher-i Şerif Şeyhliği tarafından çıkarılan ‘el-Ezher’in Sesi’ adlı gazete üstleniyor. Film, din ile ilgili toplumsal sorunları ele alıyor ve ‘el-Ezher’in Sesi’ne ait olan Youtube kanalında çarpıcı bir şekilde din kavramının asıl anlamını izleyiciye sunuyor.

Filmde geçen olaylar, tanıklık yapması için savcılık tarafından çağrılan el-Ezher şeyhlerinden birinin etrafında gelişiyor. Savcılığa gelişi ve tanıklık yapması arasında geçen bu basit zaman aralığında önde gelen savcılardan birkaçı ile anlaşmazlık yaşıyor. Bu anlaşmazlık sırasında şeyh yolsuzluk, rüşvet, yalancı şahitlik, bankacılık işlemleri, söylentiler yayma, gizlilik ihlali ve evlilik sorunları ve bunun çocuklar üzerinde etkisi, çocuk evlilikleri, taciz, çok eşlilik gibi konulara karşı dinin tutumuna ve el-Ezher usulüne açıklık getiriyor. Bunun yanı sıra film yurttaşlık, tekfir etme, toplum içinde yaşama ve cihad konuları ile ilişkili doğru kavramları dramatik bir çerçeve içerisinde sunmaya çalışıyor.

Senaryo ve diyaloglar, ‘el-Ezher’in Sesi’ genel yayın yönetmeni gazeteci yazar Ahmed es-Savi tarafından yazıldı ve başrolünde Ezher-i Şerif’te şer’i araştırmacı olan Şeyh Ahmed el-Maliki yer alıyor. Moataz ed-Demerdaş ve Cabir el-Karmuti adlı iki gazeteci de bir grup genç aktör arasına onur konuğu olarak katıldı ve film Mahmud el-Irâkî tarafından yönetildi.

Şarkul Avsat