Irak istihbaratından ‘Süleymani suikastı’ açıklaması

Irak Ulusal İstihbarat Kurumu, İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhendis’in ölümüyle sonuçlanan ABD hava saldırısında İstihbarat Müdürü Mustafa el-Kazımi’nin rol oynadığı iddiasını yalanladı.

İran destekli Hizbullah Tugayları yöneticilerinden Ebu Ali Askeri, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Bazıları başbakanlık makamı için Mustafa el-Kazımi’nin adaylığını dolaşıma koydu. Kazımi, zaferin liderleri olan Hacı Kasım Süleymani ve dostu Hacı Muhendis’e yönelik suikast suçunun işlenmesinde düşman ABD’ye yardım eden zanlılardan biridir” diye yazdı.

Irak Ulusal İstihbarat Kurumu, yaptığı açıklamada, Askeri’nin paylaşımına atıfta bulunarak, ‘medya ve sosyal medyada dolaşan bazı açıklamalardan haberdar olduklarını’ belirtti.

Açıklamada, söz konusu iddianın ‘toplum barışına yönelik açık bir tehdit oluşturduğu ve Irak Ulusal İstihbarat Kurumu Müdürü Mustafa el-Kazımi’yi üzdüğü’ ifade edildi.

Kazımi, hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi’nin görevden çekildiğini ilan etmesinin ardından başbakanlık makamı için adı geçen adaylar arasında yer alıyor.

Kurumun açıklamasında, “İstihbarat Kurumu’nun halka ve vatana hizmet etmek için yerine getirdiği milli görevler, siyasi yapıya bağlı değildir ve Irak’a ve güvenlik hizmetlerinin imajını zedeleyebileceği konusunda kendini kandıran bazı kişilerin sahte suçlamalarından etkilenmez. Bilakis bu milli görevler, Irak’ın gururlu halkının çıkarlarına ve Irak devletinin bölgede ve dünyadaki önemine ve büyüklüğüne dayanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Kurumun iddia sahipleriyle ilgili kovuşturma başlatma hakkının bulunduğu vurgulandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen Çarşamba Hizbullah Tugayları Genel Sekreteri Ahmed el-Hamidavi’yi ‘küresel teröristler’ listesine aldığını duyurmuştu.

ABD, Hizbullah Tugayları’nı, 27 Aralık’ta Irak’ın Kerkük kentinde bir Amerikan üssüne düzenlenen füzeli saldırıdan sorumlu tutuyor. Saldırıda bir ABD’li sözleşmeli müteahhit ölürken, altı ABD askeri de yaralanmıştı.

Irak topraklarında çok büyük bir gizlilik içinde faaliyet gösteren Hizbullah Tugayları, bölgede ‘İran’ın Irak’taki gelişmiş istihbarat istasyonu’ olarak görülüyor.

Hizbullah Tugayları’nın geçen Aralık ayında Bağdat’ta birçok göstericinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı olaylarda rol oynadığı ortaya çıkmıştı.

Şarkul Avsat