BAE, onlarca Yemenli öğrenciyi Wuhan’dan tahliye ediyor

Yemenli onlarca aile ve öğrenci, koronavirüs salgını kapsamında yürütülen acil tahliye kapsamında, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait bir uçakla Wuhan’dan Abu Dabi’deki havaalanına götürüldü.

Wuhan’daki Yemenli öğrencilerin medya sorumlusu olan Heysem Ali, salgının merkez noktası Wuhan’dan kalkan uçakta 58 öğrencinin bulunduğunu söyledi. Independent Arabia’ya konuşan Heysem, BAE yetkililerinin Yemenli öğrencileri Abu Dabi’de 25 günlük bir karantinaya aldığını, ardından Aden’e gönderileceklerini kaydetti. Heysem ayrıca gördükleri insani, cömert ve kardeşçe muameleden dolayı teşekkürlerini sundu.

Herhangi bir vaka yok

Çin’deki Yemen Öğrenci Birliği Akademik Komitesi Başkanı Edip el-Ceidi, Yemenli öğrenciler arasında bugüne kadar herhangi bir vaka kaydedilmediğini bildirdi. Independent Arabia’ya konuşan Ceidi, virüs Wuhan’da yayılmaya başladığından bu yana öğrenciler ve aileler arasında ciddi bir endişe ve korku yalandığını aktardı. Ceidi, salgını önlemek için henüz aşı bulunamaması ve Çin makamlarının karantina prosedürleri nedeniyle daha da endişelenen öğrencilerin tahliye için hükümete ve dışişlerine başvurduklarını ancak bunun fayda vermediğini kaydetti.

Çin’in 80 farkı bölgesinde yaklaşık 5 bin Yemenli öğrenci olduğunu belirten Ceidi, söz konusu kişilerin evlerinde ya da yurtlarda karantina altına alındığını ve prosedürler doğrultusunda giriş çıkışlarının yasaklandığını ifade etti.

Ceidi, dış dünyadan tamamen izole bir şekilde adeta hapisteymiş gibi yaşayan öğrencilerin Çin hükümetinden ödeyerek aldıkları hizmetler haricinde ellerinde başka hiçbir seçenek olmadığını kaydetti. “Böyle korkunç bir atmosferde öğrencilerin Yemen’deki ailelerinin ve akrabalarının neler hissettiğini tahmin edebilirsiniz” ifadesini kullandı.

Wuhan’dan tahliye edilen Yemenli öğrenciler

Resmi ihmal

Ceidi, binlerce öğrencinin tahliyesi konusunda hükümetin geciken önlemlerine ilişkin şunları söyledi.

“Virüs yayılmaya başladığından beri Yemen hükümeti, başbakan, büyükelçilik, parlamento gibi makamlardan çok geç olmadan tahliye edilme çağrısında bulunduk. Ancak ne yazık ki tüm bu çağrılar cevapsız kaldı. Ancak bir grup tarafından sosyal medyada bu konu gündem haline getirilince somut adımlar atıldı. Hükümet, istisnai durumlarda Çin’deki Yemenli öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılayamadı. Öğrencilere maddi ve psikolojik destek verilemedi. Öğrencilerin bursları en az 6 ay ödenmedi ve güvenli bir yere hızlı bir şekilde tahliye yapılmadı.”

Yavaş prosedürler

Ceidi, büyükelçiliğin iki hafta önce Yemen hükümetinin yalnızca Wuhan’daki yaklaşık 220 öğrencinin BAE ile birlikte tahliye edileceğini belirtti. Ceidi’ye göre bu, diğer şehirlerdeki yaklaşık 4 bin 800 öğrencinin kaderlerine mahkum edildiği anlamına geliyor.

Ceidi, Independent Arabia aracılığıyla gönderdiği mesajda Yemen hükümetine şöyle seslendi:

“Yemen hükümetini öğrencilerin gecikmiş burslarını ödemeye, diğer şehirlerde yaşayanları da tahliye etmeye, gerçek bir felakete yol açabilecek bu acil ve korkutucu mesele ile sorumlu bir şekilde ilgilenmeye çağırıyoruz.”

Hükümetten gelen ilk açıklama

Yemen hükümetinden gelen ilk resmi açıklamada öğrencileri Wuhan’dan tahliye ettiği için BAE’ye teşekkür edildi.

Yemen Başbakanı Muin Abdulmelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Öğrencilerimizi ve ailelerini Wuhan’dan tahliye etmesi, BAE’deki kardeşlerimizin cömert ve asil bir davranışıydı” dedi. Abdulmelik aynı zamanda Çin hükümetine de Yemenli öğrencilere gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı teşekkür etti.

Koronavirüs, Aralık 2019’da Vuhan’da ortaya çıkmış, Ocak 2020’de 75 bin 775 kişinin bu virüse yakalandığı kaydedilmişti. Böylece Ardından Çin’in birçok şehrinde, 57 milyon kişiyi etkileyecek şekilde seyahat yasağı uygulanmaya başlanmıştı.

Resmi verilere göre salı akşamı geç saatlerden itibaren uluslararası alanda toplam 3 bin 617 ölüm ve 92 bin 870 vaka kaydedildiği bildirildi. Sadece Çin’de 80 bin 152 vaka ve 2 bin 945 ölüm meydana geldi.

Diğer yandan Çinli yetkililer, Dünya Sağlık Örgütü’nün de doğruladığı gibi günlük kaydedilen vakalarda düşüş yaşandığını savunuyor. Ancak WHO, diğer ülkelerdeki gidişattan endişeli.

Şarkul Avsat