Abdulmecid Tebbun

Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun: Artık Fransız sömürgesi değiliz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun yerel basına verdiği daha röportajda, Cezayir’in artık Fransız sömürgesi olmadığını hatırlatarak Cezayir-Fransa ilişkilerinde ‘karşılıklı saygı’nın gözetilmesi çağrısında bulundu. Röportaj Tebbun’un Fransa’ya bakışını ilk kez net biçimde ortaya koyuyor.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Tebbun, çarşamba günü sekiz gazetecinin katılımıyla gerçekleştirilen ve dün yayınlanan röportajda şu ifadeleri kullandı:

“Cezayir, yeni nesli ve liderliğiyle herhangi bir dış müdahaleyi ya da başka bir ülkenin mandası altında olmayı kabul etmiyor. Halk hareketinin başlangıcında Fransa tarafından yapılan açıklamaların ardından, Cezayirli vatandaşlar ülkelerinin iç işlerine müdahale edildiğini fark ettikten sonra iki ülke arasındaki ilişkilerde bir bozulma olmuştu.”

Tebbun verdiği röportajda, 2019’un Şubat ayında Cezayir’deki halk protestolarının başlangıcında eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın beşinci dönem adaylığından çekilme kararını öven ancak ‘makul bir sürede içerisinde bir geçiş dönemi yaşanması’ çağrısında bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ifadelerine atıfta bulundu. Cezayirli yetkililer Macron’un bu sözlerinde ülkenin ‘iç işlerine müdahale’ şeklinde değerlendirmişlerdi.

Şarkul Avsat