Arşiv

Suriye’de üç ayda 140 çocuk daha öldürüldü!

Türkiye ve Rusya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında dün Moskova’da gerçekleşen zirveye paralel olarak Fırat’ın doğusunda ortak devriyeye başladı. Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Aralık ayından bu yana yaşanan çatışmalarda 140’ı çocuk yaklaşık 500 sivilin öldüğünü bildirdi.

Rus savaş uçaklarının Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib kentinde gerçekleştirdiği saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu 15 sivil öldü.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Rus savaş uçaklarının İdlib’in kuzeyindeki Maarrat Mısrin’de bir çiftliğe sığınan sivillere yönelik düzenlediği hava saldırılarında 15 kişinin öldüğünü, 18 kişinin de yaralandığını bildirdi. Gözlemevi’nin açıklamasında, yaralılardan bazılarının durumunun kritik olduğu, ölü sayısının artabileceği belirtildi.

Rusya destekli rejim güçleri, aralık ayından bu yana Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ) ve diğer muhalif grupların kontrolündeki bölgelerin yanı sıra İdlib ve çevresine geniş çaplı saldırılar düzenliyor. Suriye güçleri, İdlib’in güneyi ve Halep’in batısında büyük ilerleme kaydetti.

Gözlemevi’nin aktardığına göre yaşanan çatışmalarda 140’ı çocuk yaklaşık 500 sivil öldü. Birleşmiş Milletlerin verilene göre 980 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı ve büyük bir çoğunluğu Türkiye-Suriye sınırına yakın bölgelere göç etti.

Ankara ve Şam arasında şubat ayının başından bu yana bölgede giderek tırmanan gerilim sahaya yansıdı ve iki taraf arasında çatışmalar yaşandı.

Suriye rejim güçlerinin şubat ayının sonlarına doğru düzenlediği hava saldırısında 33 Türk askeri şehit oldu. Ankara saldırının ardından destek verdiği silahlı muhaliflerle birlikte rejim güçlerine karşı askeri operasyon başlattı.

Sahadaki gerginlik, Suriye’nin müttefiki Rusya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin de gerilmesine yol açtı. İki ülke daha önceki süreçte Suriye dosyası üzerinden sıcak ilişkiler geliştirmişti.

Rus basınında yer alan haberlerde, muhalif grupların çarşamba akşamı Serakib ve M5 karayoluna yönelik yoğun saldırılar düzenlediği bildirildi.

Rus basını, muhaliflerin Serakib’e girdiğini ancak bölgenin bir süre sonra yeniden rejim güçlerinin eline geçtiğini aktardı. Rejim askerlerinin muhaliflere ait ateş noktalarını imha ettiği ifade edildi.

Gözlemevi, Fırat’ın doğusundaki Derbesiye’ye bağlı Şeyrik köyünde yeni bir Türk-Rus ortak devriyesinin iki helikopter eşliğinde başladığını bildirdi.

Gözlemevi’nin açıklamasına göre, iki tarafa ait askeri araçlar bölgedeki köylerden Duleyk, Melik, Zahr el-Arab, Kesra ve Arrad’dan geçti ve aynı yoldan geri dönerek Kayravan, Talak Kurkund, Hacuğli, Atişan köylerinin bulunduğu istikamette devam etti. Açıklamada, ortak devriyenin tamamlanmasıyla iki tarafın yeniden Şeyrik’e döndüğü belirtildi.

Şarkul Avsat