Suudi Arabistan: Koronavirüsün yayılmasından İran sorumlu

Suudi Arabistanlı bir yetkili yaptığı açıklamasında, dünya genelinde artan koronavirüs vakalarından ve salgının yayılmasında İran’ın sorumlu olduğunu söyledi.

Suudi Arabistanlı bir yetkili İran’ın, COVID-19 salgını devam ederken Suudi Arabistan vatandaşlarının pasaportları damgalanmadan ülkeye girmesine izin vermek gibi “sorumsuzca hareketlerde” bulunduğunu iddia etti.

İRAN KORONAVİRÜSLÜ VAKA SAYISINI GİZLİYOR

İranlı yetkililer şimdiye kadar salgından 107 kişinin hayatını kaybettiğini söylese de bağımsız uzmanlar, rejimin davranışları nedeniyle bu sayının çok daha yüksek olduğunu söylüyor.

Suudi Arabistan’da beş kişiye koronavirüsü teşhisi konuldu. Bunlardan üçü, Bahreyn üzerinden İran’dan beraber dönerken dördüncü vaka Kuveyt üzerinden döndü ve virüsü eşine de bulaştırdı.

Yetkili, “Bunlar, İran’ın COVID-19 vakalarının artması ve dünya genelinde salgının yayılmasının doğrudan etkili olduğunun kanıtı. Bu davranış, uluslararası toplum için ciddi bir halk sağlığı tehdidi oluşturuyor ve COVID-19 ile mücadele etme konusundaki uluslararası çabaları baltalayarak dünyadaki birçok toplumu riske atıyor” ifadesini kullandı.

Yetkili geçtiğimiz birkaç hafta içinde İran’dan dönmüş olan bütün Suudi Arabistan vatandaşlarına, 137 nolu hat üzerinde Sağlık Bakanlığını arama çağrısında bulundu.

Şu an İran’da bulunan Suudi Arabistan vatandaşlarının ülkeye döner dönmez seyahatlerini yetkililere bildirmeleri istendi.

İRAN’A SEYAHAT YASAĞI

Yetkili, eğer İran’a seyahat eden kişiler seyahatlerini 48 saat içinde bildirirse “Seyahat Belgeleri Kanunu” tabi tutulmayacağını söyledi.

Yetkili yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan, İran’a seyahat eden bütün vatandaşlarının güvenliğini sağlama konusunda istekli ve kendilerine herhangi bir yasal işlem uygulanmayacak. Suudi Arabistan olarak COVID-19 salgının olduğu yerlere seyahat eden kişilerin ailelerini de koruma kararlılığındayız” ifadelerini kullandı.

İlerleyen zamanlarda İran’a seyahat edilmesi halinde ciddi yasal işlemlerle karşılaşılacağının belirtilen açıklamada, Suudi Arabistan vatandaşlarının herhangi bir nedenden ötürü İran’a seyahat etmemesi gerektiği belirtildi.

Ayrıca yetkili, 1 Şubat tarihinden bu yana İran’ı yasadışı yollarla ziyaret eden Suudi Arabistan vatandaşlarının kimliklerini açıklamaya çağırdı.

Yetkili açıklamasında, seyahatlerini bildirmeyen ve bu süre içinde enfekte olan her Suudi Arabistan vatandaşlarından İranlı kurumların bütün sorumluluğun sahibi olduğunu belirtti.

Arab News