Koronavirüs bulaşanların evdeki karantinada alması gereken önlemler

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı, Abu Dabi Sağlık Departmanı, Dubai Sağlık Otoritesi ve Abu Dabi Halk Sağlığı Merkezi ile işbirliği içinde, koronavirüs (Covid 19) olduğundan şüphelenilen kişiler için karantina gereksinimlerini ve kalacakları yeri değerlendirirken uyulması gereken prosedürleri ve evde karantina altındayken 14 gün boyunca nasıl zaman geçirileceğini belirten bir kılavuz yayınladı.

Kılavuzu düzenleyen sağlık otoriteleri, ortaya çıkan korona virüsünden şüphe duyulması nedeniyle karantinaya maruz kalan kişilere, çalışma saatlerini evden çalışmak üzere düzenlemek ve mümkünse çocuklarının ödevleri için okullarla e-posta yoluyla iletişim kurmaları için çağrıda bulundu. Ayrıca TV ve teknolojiye bağlı kalmamaları, karantinanın çizim ve okuma gibi şeyleri yapma fırsatı verdiğini belirtti.

EVE GİREN ÇIKAN OLMAMALI

Kanıtlar, evdeki tüm aile üyelerinin evden çıkmamasının ve ziyaretçilerin gelmesine izin vermemenin gerekli olduğunu gösterdi ve sadece bir yetişkinin karantinaya alınan kişiyle ilgilenmesi gerektiğini ortaya koydu. Ayrıca, hamile kadınlarda risk arttığı için karantinaya alınan kişiden uzak durması ve karantinaya alınan kişinin de diğer aile üyelerinden uzak durması gerektiği belirtildi.

Karantinadaki kişiler, kapıları kapalı olarak yatak odalarında kalmalı ve yatak odalarını paylaşmamalı. Ortak bir alanı başkalarıyla paylaşması gerekiyorsa, hastalığın yayılmasını azaltmak için bir maske takmak ve bir metre veya daha fazla uzaklıkta durmaları gerekiyor. Ayrıca bir banyonun özel olarak ayrılması ve kişisel eşyaların ayrı tutulması gerekiyor.

Bir kişide semptomlar göründükten sonra veya virüse sahip bir kişiye ilk maruz kalmasından sonra 14 güne kadar evde karantinada olması ve kişiye virüs bulaşmışsa veya enfeksiyon süresi sona erene kadar başka bir kişiye bulaştırmadığını anlayana kadar başkalarıyla temastan kaçınması gerekiyor.

ALINMASI GEREKEN 11 ÖNLEM

Karantina ikametgahında dikkate alınması gereken 11 kriter belirlendi; bunlar arasında özel banyolu tek kişilik bir oda, hastalık ve karantina ile ilgili eğitim materyallerine kolay erişim, su ve elektrik gibi temel hizmetlerin kullanılabilirliğini sağlama, çöp toplama, ısıtma ve havalandırma, eğlence araçları ve ilaç ve tedavilerin sağlanması yer aldı.

Kriterler, sağlık çalışanları için temel malzemelerin “giyim, gıda, manuel hijyen öğeleri, telefon dahil yıkama ve iletişim hizmetlerinin” kullanılabilirliğinin sağlanması, semptomların bildirilmesi, destek hizmetlerine erişilmesi, aileyle iletişim kurulması ve bakım çalışanlarına ulaşılmasını içeriyor.

Sağlık veya ambulans personelinin, termometre ve ateş kayıtları gibi muayene ve değerlendirme için gerekli araçları sağlaması ve psikolojik destek hizmetleri sağlamanın yanı sıra semptomları bildirmek veya servislere ve acil durum numaralarına, gerekirse sağlık yetkililerine erişmek için telefon numaraları sağlaması gerekiyor.

Diğer kriterler şu şekilde; “Başucu masaları ve banyo yüzeyleri gibi yüzeyleri temizlemek için dezenfektan kullanın, örneğin solunum problemleri veya göğüs ağrısı gibi genel sağlık koşullarını izleyin. Tıbbi yardım isteyin ve enfeksiyon riskini azaltmak için yüz maskeleri kullanın ve çok dinlenin, bol su için ve sağlıklı beslenin.”

Ayrıca kılavuzda, karantinada yüz maskelerinin kullanılmasına, dışarıda bir yüz maskesi takılmasına, maskenin iyi takıldığından emin olunmasına, bir kez kullandıktan sonra yüz maskelerinin atılmasına ve yüz maskesini çıkardıktan hemen sonra başka bir şeye dokunmadan önce ellerin sabun ve suyla iyice yıkanması gerektiğine dikkat çekildi.

Emarat Al Youm