Altın son yedi yılın en yüksek seviyesi olan bin 700 doları aştı

Altın, petrol fiyatları öncülüğünde sert düşen emtia piyasası ve gittikçe genişleyen koronavirüs salgını endişesi nedeniyle haftaya rekor kırarak başladı. Yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altın, 2012 aralık ayından bu yana ons fiyatı için en yüksek seviye olan bin 700 doları aştı.

Petrol fiyatlarında yaşanan tarihi düşüş altını da etkiledi. Spot altın, Aralık 2012’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak ons fiyatı yüzde 0.7 artışla 1.686.22 dolara yükseldi. ABD altın vadeli işlemleri yüzde 0.9 artışla ons başına 1.687,80 dolara çıktı.

Online Forex işlemleri firması Oanda’da üst düzey pazar analisti olarak çalışan Jeffrey Halley, ‘’Çin ticaret verileri beklenenden çok daha kötü bir şekilde. İtalya nüfusunun dörtte birini (koronavirüs nedeniyle) karantinaya aldı ve borsalar çöktü’’ dedi.

Cumartesi günü alınan verilere göre, virüs; iş operasyonlarında, küresel tedarik zincirlerinde ve ekonomik faaliyetlerde büyük aksamalara neden oldu ve bu nedenle Çin’in ihracatı yılın ilk iki ayında keskin bir şekilde daraldı.

Küresel hisse senetleri de tepe taklak olurken, ABD hisse senedi vadeli işlemleri yüzde 5 düştü ve yatırımcılar salgının ekonomik şokunu korumak için güvenli limanlara sığınmayı tercih etti. Yen, dolar karşısında üç yıldan fazla bir sürede en yüksek seviyeye yükselirken, 10 yıllık ABD Hazine getirileri rekor bir seviyeye geriledi.

Bu arada İtalya, ülkenin kuzeyinin karantina altına alındığını bildirdi. Kuzey İtalya’daki karantina yaklaşık 16 milyon insanı etkileyecek ve karar 3 Nisan’a kadar yürürlükte kalacak. Son verilere göre İtalya’da virüsten ölenlerin sayısı 366’ya yükseldi. Vaka sayısı da 5 bin 800’lerden 7 bin 375’e çıktı.

Bir Reuters araştırması, şu anda dünya çapında 100 binden fazla insanı enfekte eden virüsün, Çin’in ekonomik büyümesini önceki üç aya kıyasla muhtemelen yarıya indirdiğini gösteriyor.

Phillip Futures analistleri, ‘’Altın, küresel ekonominin koronavirüs nedeniyle yavaşlamasının devam edeceği ve merkez bankalarının oranları düşük tutacağı endişeleriyle daha da desteklenmeye başladı’’ yorumunu yapıyor.

Oanda’dan Jeffrey Halley ise yaptığı açıklamada ‘’Piyasalar, ABD Merkez Bankası’ndan 18 Mart’ta gerçekleştireceği toplantıda başka bir faiz indirimi bekliyor. Bununla birlikte, ham petrol fiyatlarındaki düşüş pazarda deflasyonist şoklara neden oldu ve külçe altını sınırladı, gümüşün çekiciliğinin de az olması nedeniyle yatırımcılar altına daha fazla yoğunlaştı’’ dedi.

Öte yandan piyasalarda, petrol; yaklaşık yüzde 25 oranında düştü. Altın genellikle petrol kaynaklı enflasyona karşı bir garanti olarak görülüyor.  Gümüş yüzde 0.9 düşerek ons başına 17.15 dolara geriledi. Paladyum yüzde 2.7 düşerek ons başına 2.498.37 dolara inerken, platin yüzde 1.1 düşüşle 890.51 dolara düştü.

The National