‘OPEC’ anlaşmasının çöküşü Körfez piyasalarını vurdu

Körfez ülkelerindeki finans piyasaları, OPEC anlaşmasının çöküşü ve koronavirüs nedeniyle üst üste iki gün boyunca büyük kayıp yaşadı.

Suudi Arabistan Borsası Tadawul, hisse senedi endeksi yüzde 9’dan fazla değer kaybettiği için ciddi kayıplara maruz kalırken, petrol devi Saudi Aramco’nun hisse değeri yüzde 10 oranında azalarak, 27 riyalde (7 dolar) işlem gördü.

Saudi Aramco, dün ve bugün 320 milyar dolardan fazla değer kaybetti. Hisseleri, halka arz seviyesi olan 32 riyalin (8,5 dolar) altına indi.

Kuveyt Menkul Kıymetler Borsası, yüzde 10 değer kaybetti ve borsada işlemler durduruldu.

Dubai Borsası yüzde 9, Abu Dabi Borsası ise yüzde 8 oranında değer kaybetti.

Katar Borsası yüzde 9’dan fazla, Umman ve Bahreyn’de ise borsa yüzde 4’ten fazla değer kaybetti.

Söz konusu borsa kayıpları, petrol fiyatlarının bu sabah yüzde 20 oranında düşmesi sonucu ortaya çıktı. Bu da, gelirlerinin ana kaynağı olarak petrole bağımlı olan Körfez ekonomilerine acı veren bir darbe niteliğinde oldu.

Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatı 30 dolara, Brent petrolün varil fiyatı ise 33 dolara geriledi.

Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC ve OPEC+ ittifakındaki ana ortağı Rusya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle petrol fiyatlarının dört yıl içinde en düşük seviyelere gerilemesine son vermek için ham petrol üretiminde ilave düşüş konusunda anlaşamadı.

OPEC’in önerdiği günlük 1,5 milyon varillik ek petrol üretim kesintisine Rusya önderliğindeki OPEC dışı ülkeler sıcak bakmadı.

OPEC+ ülkeleri, 2017 yılından bu yana petrol üretimini günde 1.2 milyon varil düşürme kararı aldı. Aralık ayında bu sayı günde 500 bin varile artırılmıştı.

Ancak, petrol gelirlerinin, koronavirüs salgınının dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin ekonomisine getirdiği yavaşlamadan olumsuz etkilenmesi nedeniyle bu konuda daha sert önlemler alınması gerekiyor.

Şarkul Avsat