Koronavirüs nedeniyle kiliselerdeki kutsal su hazneleri boşaltılıyor

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) Katolik Kiliseleri’nde koronavirüs salgınının yarattığı korku nedeniyle kutsal suların bulunduğu hazneler boşaltılacak ve ayinler askıya alınacak.

Papa’nın Arap Yarımadası’ndaki kıdemli temsilcisi Episkopos Paul Hinder kiliselerden su haznelerini boşaltmalarını ve hastalığın yayılmasını önlemek içi komünyon verilmesinde (ekmek şarap ayini) değişiklik yapmalarını istedi.

EKMEK ŞARAP AYİNLERİNDE TEDBİR ALINDI

Episkopos Hinder kilise üyelerine, koronavirüs yüzünden gereksiz bir telaşa kapılmaya gerek olmadığını, ancak alınacak tedbirlerin, virüsün yayılması riskini azaltacağını söyledi.

Episkopos, gelecekte daha ciddi tedbirlerin gerekebileceği konusunda uyarıda bulunuyor ve sekiz maddelik planda “Kilise girişlerindeki kutsal su hazneleri boşaltılmalıdır. Kutsal Komünyon elden dağıtılmalıdır. Cemaat üyelerine bunu uygun şekilde almaları söylenmelidir. Komünyon dağıtan kişilerin Kutsal Komünyonu dağıtmadan önce ellerini dezenfektan ile temizlemeleri tavsiye edilmektedir ve cemaate de ‘selametleşme’ sırasında tokalaşma yerine basit bir baş selamı verilmesi tavsiye edilmektedir” ifadeleri yer aldı.

ÇOCUKLARA VERİLEN DİN DERDİ ASKIYA ALINDI

Bu arada bazı dini toplantılar ve etkinlikler de sekteye uğramış halde. Episkopos Hinder göndermiş olduğu mektubunda, genellikle çocuklara din dersi eğitimi verilen kateşizm (din dersi) sınıflarının da okullardaki derslere paralel olarak askıya alınması talimatını verdi.

Herhangi bir kilise ziyareti ya da hacılık için kutsal yerlere yapılacak geziler ya da uluslararası toplantılar için organize olan grupların episkopostan onay alması gerekiyor. Ciddi soğuk algınlığı ya da başka hastalığı olan kişilerin kiliseye gitmemeleri tavsiye ediliyor.

Hafta sonu ibadetleri için kiliseye giden bazı kişiler, kilisede ayinlerin her zamankinden çok daha sessiz olduğunu söyledi.

TALİMATLAR 2 NİSAN’A KADAR GEÇERLİ OLACAK

Episkopos Hinder’in mektubunda “BAE hükümet yetkilileri, virüsün yayılma tehlikesini en aza indirmek için zamanında ve etkili tedbirler yer alıyor. Bu nedenle aşırı bir telaşa ya da paniğe kapılmamız gereksizdir. Aynı zamanda riskleri azaltmak için sivil yetkililerin yaptığı gibi belli tedbirleri almak hepimiz için iyi olacaktır. Bu kişisel ya da mesleki nedenlerle ülke içinde ve dışında hareket halinde olan imanlılardan oluşan göçmen bir kilise olarak içinde bulunduğumuz bu eşsiz durumda önemli ve gereklidir” ifadesi bulunuyor.

2 Nisan’a geçerli olacak Episkopos Hinder’in mektubu Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve Yemen’i kapsayan Güney Arap Yarımadası Havarisel Temsilciliği tarafından dağıtıldı.

Episkopos “İleride ortaya çıkacak gelişmeler daha sert tedbirler alınmasını gerektirebilir, fakat şu an için ayinler ve diğer grup faaliyetleri her zamanki gibi, sağduyu ile gerekli önlemlerle yerine getirilecektir” dedi.

MÜSLÜMANLAR İÇİN DE UYARI

Geçtiğimiz hafta BAE’deki Müslümanlara kendilerini iyi hissetmemeleri ya da bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğunu düşünmeleri durumunda camide namazlara katılmamaları söylenmişti.

4 Mart’ta toplanan BAE Fetva Konseyi, koronavirüse yakalanma potansiyeli olan, yaşlı vatandaşlar da dahil olmak üzere solunum rahatsızlığı ya da zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerin camilere gitmekten kaçınarak evde namaz kılmaları gerektiğini söyledi.

The National