ABD, koronavirüs nedeniyle İran’daki mahkumlarının serbest bırakılmasını istedi

ABD tarafından yapılan açıklamada İran’ı koronavirüs salgınının hapishanelerinde de görülmesinin ardından İran’da mahkûm olan ABD’lilerin derhâl bırakılması çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı açıklamada “ABD, İran’da hayatını kaybeden Amerikalılar için İran Rejimini sorumlu tutacak. Cevabımız ağır olacak. Kovid-19’un İran hapishanelerinde yayıldığına dair gelen raporlar endişe verici. Bütün Amerikalı mahkûmların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Giderek kötüleşen koşullar altında hapishanede tutulmaları temel insani anlayışa uymuyor” ifadesini kullandı.

BM: İRAN’IN ALDIĞI TEDBİRLER ÇOK GEÇ

Birleşmiş Milletler yetkilisi Salı günü yaptığı açıklamada, İran’ın ölümcül koronavirüs salgınına karşı aralarında 70 bin mahkûmun geçici olarak serbest bırakılması da dâhil olmak üzere aldığı tedbirler için “çok geç” ifadesini kullandı.

BM İnsan Hakları Konseyi İran Özel Raportörü Cavid Rahman, Çin’den dünyaya yayılan ölümcül koronavirüs salgınında en çok ölümlerin yaşandığı İran’ın salgın yönetimini geçiştirmeye çalıştığını söyledi.

BM Cenevre’de yaptığı açıklamasında Rahman “İran’daki koronavirüs salgının geldiği durum son derece rahatsız edici” ifadelerini kullandı.

İRAN’DA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

İran, Salı günü 24 saat içinde 54 yeni koronavirüs kaynaklı ölümün meydana geldiğini açıkladı. Bu sayı, salgının ülkede başladığı günden bu yana bir günde yaşanan en çok ölüm. Bu son sayılarla İran’da virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 291’e çıkarken enfekte olan kişi sayısı da 8 bin 42’ye yükseldi.

Mizan haber ajansında yer haberde İran hapishane sistemin başındaki kişi olan Asghar Jahangir, salgınla mücadele etmek için “yaklaşık 70 bin mahkûmun serbest bırakılacağını” söylediğine yer verdi.

İran Aralık ayında, İslam Cumhuriyeti’nde Çinli bir Amerikalı olan Xiyue Wang’ın karşılığında bilim adamı Mesud Süleymani’nin ülkeye dönmesini sağladıktan sonra ABD ile daha fazla mahkûm takasına hazır olduğunu söyledi.

Tahran ve Washington arasında yıllardır devam eden gerilim, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2015 yılında nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekilmesi ve İran’a yeniden yaptırım uygulamaya başlamasının ardından daha da arttı.

Arab News