Fas’ta koronavirüs kaynaklı ilk ölüm

Fas Sağlık Bakanlığı, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ilk ölümün gerçekleştiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kasablanka kentinde solumun sorunu, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkları olan 89 yaşındaki Faslı bir kadının yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Bakanlığın açıklamasında, uzman ekip tarafından gözetim altında tutulan hastanın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı aktarıldı. İlk ölüm vakası, geçtiğimiz cumartesi günü Marakeş’e gelen Fransız bir turistte Kovid-19 görüldüğü ve ülkedeki vaka sayısının 3’e yükseldiğinin bildirilmesinden sonra geldi.

Bu bağlamda Fas hükümeti, Avrupa ülkelerinde gitgide yayılan virüs sebebiyle bir sonraki duyuruya kadar İtalya’ya olan uçuşları askıya aldı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Fransız bir turistte görülen virüs sebebiyle ülkeden vaka sayısının 3’e çıktığı belirtilerek, turistte Pazar günü hastalığın semptomlarının görüldüğü ve yapılan testlerin artından pozitif sonuç aldıkları bildirildi.

Bakanlık, hastanın hali hazırda Marakeş’te karantina altında tutulduğu ve durumun stabil olduğunu aktardı. Ulusal sağlık önlemlerinin belirlenen standartlara uygun olduğunu açıklayan bakanlık, kamuoyunun tüm gelişmelerden haberdar edileceğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığı, 63 potansiyel vakada laboratuvar testlerinin yapıldıktan sonra sonuçların negatif çıktığını bildirdi. Ateş ve solunum zorluğu gibi durumlarda hastaneye başvurulması gerektiği belirtilen açıklamada, seyahat eden kişilerin 14 gün içerisinde karantina altında tutulmaları gerektiği aktarıldı.

Tunus’ta koronavirüs önlemleri

Diğer yandan Tunus, Kovid-19 yayılmasını önlemek amacıyla İtalya’yla olan tüm vapur seferlerini ve başkent Roma dışındaki kentlerden yapılan uçuşları durdurdu. Virüs yayılmasını önlemek için güçlü önlemlerin alındığı ülkede, Avrupa ülkelerine yapılan uçuşların iptal edildiğine dair bir karar henüz alınmadı.

Tunuslu yetkililer, 26 Şubat’tan bu yana İtalya’dan gelen tüm yolcularla ilgili dosyaları açtı. Bahsi geçen tarih İtalya’dan gelen kimselerde virüsün görüldüğü tarih.

Tunus Eğitim Bakanlığı, 13 Mart’tan 15 Mart’a kadar tüm eğitim kurumlarında bahar tatilinin başladığını duyurdu. Alınan bu karar iki milyonu aşkın öğrencisi olan eğitim kurumlarında virüsün yayılmasını önleme amacı taşıyor.

Bu bağlamda Tunus Kültür Bakanlığı, 4 Nisan’da yapılması planlanan Tunus Uluslararası Kitap Fuarı’nı erteleme kararı alırken, fuarın muhtemelen Kasım ayından düzenleneceğini duyurdu.

Tunus’ta sağlık makamlarının onaylanmış 5 vakanın ardından koronavirüs önlemleri sıkılaştırırken, yaklaşık 2 bin şüpheli kişi kendisini karantinaya aldı. Tunus, virüsün yayılmasını önlemek için katı önlemler alırken, Sağlık Bakanı Abdullatif el-Mekki basına yaptığı açıklamada, uzman ekip tarafından gerçekleştirilen testler sonucu vakalarda artış yaşanabileceğini belirtti. Ayrıca Tunus Sağlık Bakanlığı’na bağlı Temel Sağlık Müdürü ise, Tunus’ta virüs salgının düşük seviyede olduğunu söyleyerek, Tunuslulara güven veren bir açıklama yaptı.

Şarkul Avsat