COVID-19’un görülme sıklığı yaklaşan yaz mevsimi ile azalacak mı? Virüsün düşük sıcaklıklı yerlerde geliştiği, ancak aşırı sıcakta hayatta kalmasının muhtemel olmadığına dair tahminler bulunuyor.
Prime Hospital’da göğüs hastalıkları uzmanı olarak çalışan Doktor Arshad Altaf, COVID-19 virüsünün, koronavirüs ailesinin diğer tüm tipleri gibi, sıcak havalarda varlığını sürdüremediğini belirtti.
SICAK HAVADA VİRÜS GÖRÜLME RİSKİ AZALACAK
Altaf, “Bu virüs ile aynı aileden olan ve influenza, SARS ve MERS’a yol açan diğer virüslerinden yola çıkarak, -bu virüs türü hakkında çok az şey bilmekle beraber-, yaz aylarında görülme sıklığının azalacağını düşünebiliriz. Bu virüsler tropikal sıcaklıkta çok etkili değildirler. İnfluenza, kış mevsiminde en yüksek zirvesine ulaşmaktadır. COVID 19’un da aynı şablonu izleyeceğini ve virüs dış ortamlarda varlığını sürdüremeyeceği için enfeksiyonun görülme sıklığının düşeceğini ümit ediyoruz” dedi.
Ancak Doktor Altaf tedbirli olmaktan vazgeçilmemesi uyarısında bulunarak “Enfekte bir kişi hapşırdığında veya öksürdüğünde enfeksiyonun hala nem damlacıklarıyla yayılacağını unutmamalıyız. Dolayısıyla, görülme sıklığı düşse de tamamen sona ermesi mümkün değildir. İnsanların el hijyenini çok iyi uygulaması ve halka açık yerlerde el dezenfektanları kullanması ve yüz maskeleri takması, yine de önem taşımaktadır” şeklinde konuştu.
Koronavirüs dışındaki diğer virüs tiplerinin davranışlarına göre, virüslerin yüksek ortam sıcaklıklarında fazla yayılmadığı ve bu durumun da enfeksiyonun yayılmasını kontrol altına almada yardımcı olabileceği sonucuna varmak mümkündür.
EN BÜYÜK ÖNLEM SIK SIK EL YIKAMAK
Doktor Altaf, “COVID 19’un yaz aylarında nasıl olacağını tahmin etmek için henüz çok erken. Ancak influenzaya ve soğuk algınlığına neden olan koronavirüs ailesine mensup diğer virüsler, mevsimsel nitelik taşıdıkları için, daha sıcak aylarda azalma eğilimi göstermektedirler. Bu hastalıklar 25 -30 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda daha az görülmektedir ve bu da COVID-19 görülme sıklığının, yaz aylarında azalacağı sonucunu düşündürmektedir” açıklamasını yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü, “Yeni koronavirüsü ya da diğer hastalıkları, soğuk havanın öldüreceğine inanmak için bir neden bulunmuyor. Kendinizi korumak için en etkili yol, ellerinizi sık sık alkol bazlı el temizleyicilerle ya da sabun ve su ile yıkamak yoluyla temiz tutmak olacaktır. Normal vücut sıcaklığı, banyo veya duşun sıcaklığına bakılmaksızın 36.5°C ila 37°C arasında kalır. Aşırı sıcak su ile sıcak bir banyo yapmak, kişiyi yakabileceği için zararlı olabilir. Kendinizi Covid-19’a karşı korumanın en iyi yolu sık sık ellerinizi temizlemektir. Bunu yaparak, ellerinizde olabilecek virüsleri ortadan kaldırır ve gözlerinize, ağzınıza ve burnunuza dokunarak oluşabilecek enfeksiyonlardan kaçınmış olursunuz” açıklamasında bulundu.
Gulf News