FBI, Sudan Başbakanı Hamduk’a yapılan suikast girişiminin soruşturmasında yer alacak

ABD Federal Soruşturma Bürosu’ndan (FBI) bir ekip, Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk’a yönelik başarısız bir suikast girişimiyle ilgili yerel tahkikat ekiplerinin yürüttükleri soruşturmaya yardım etmek için Sudan’ın başkenti Hartum’a geldi. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, başbakanın konvoyuna yapılan bombalı saldırı girişimine karışan yabancıların bulunduğu resmen duyuruldu.

Hükümet adına açıklamada bulunan Enformasyon Bakanı, geçtiğimiz Pazartesi, Sudan Başbakanı Hamduk’un konvoyunu hedef alan patlayıcı bir cihazla saldırı girişimini araştıran yerel soruşturma ekibine katılmak için ABD’li uzmanlardan oluşan bir soruşturma ekibinin Hartum’a ulaştığını bildirdi.

Sudan Enformasyon Bakanı Faysal Muhammed Salih, uzmanlıkları ve kullandıkları modern tekniklere olan ihtiyaç nedeniyle FBI ekibinin çağrıldığını belirterek,  “Bu tür (araç bombalama, patlatma ve benzeri) kazalarda bizim bir tecrübemiz yok.” ifadelerini kullandı. Salih, uluslararası sözleşmelere göre terörizmle mücadele konusunda ülkelerin bu tür suçlarla mücadele etmek ve gizli yönlerini açığa çıkarmak için farklı tecrübelerden faydalanmakla yükümlü olduğuna işaret etti. Salih’in açıklamasına göre, suikast girişimini araştırmak için kendileriyle birlikte çalışmalara başlamak üzere FBI ekibinin yerel tahkikat ekiplerine katılması bekleniyor.

Salih yaptığı açıklamada, Başbakanın konvoyunu hedef alan başarısız suikast girişiminde içlerinde yabancıların bulunduğu bazı şüphelilerin tutuklandığını resmen açıklayarak, “Bakanlar kurulunun ertelenen toplantısında İçişleri Bakanı Tarifi İdris’ten güvenlik raporu aldı. Ayrıca İstihbarat Genel Müdürü Cemal Abdulmecid kovuşturma ve soruşturmaların devam ettiğini, tutuklanan şüpheliler arasında yabancıların da bulunduğunu” belirtti.

Yaptığı açıklamada Salih, Başbakan, önemli kişiler ve stratejik pozisyonların güvenliğini sağlama için yeni güvenlik tedbirlerinin alınacağını, bunun yanı sıra ülkenin, önde gelen kişilerin kamusal özgürlüklerine ve vatandaşlar için garanti edilen haklarına halel getirmeksizin, anayasaya ve uluslararası insan hakları maddelerine göre güvenlik tedbirlerin artırılacağını, yeni emniyet ve asayiş kurallarının uygulanacağını ifade etti.

Hükümet sözcüsüne göre, Başbakan Abdullah Hamduk, geçtiğimiz Şubat ayının 14’ünde ülkede görülen barışçıl protestolara yönelik olarak polis müdahalesindeki istismarı soruşturmak için Başsavcı tarafından görevlendirilen komitesinin raporunu gözden geçirdi.

Hükümete taleplerini iletmek isteyen göstericilerin düzenledikleri barışçıl gösteri, polis tarafından kullanılan göz yaşartıcı gaz, ve coplarla dağıtılmaya çalışılmış, arbede sırasında yaklaşık 53 gösterici yaralanmıştı. Başbakan, olayları soruşturmak üzere Başsavcı başkanlığında bir soruşturma komitesinin kurulmasına karar verdi.

Cumhuriyet Savcısı Tâcu’s-sır el-Hibr’in soruşturma raporunda, yaralıların sayısı, yaralanma biçimleri ve tanıkların ifadelerinin, bazı polis memurlarının barışçıl protestolar karşısında kontrolsüz davrandıklarını teyit ettiğini ve “Polis tarafından aşırı güç kullanıldığı sonucuna ulaşıldığı” ifadelerine yer verildi.

Komite, aşırıya giden polis memurlarının soruşturulması, yargılanması ve hakların araştırma yapılmasını, anayasa ve uluslararası kanunlara göre vatandaşlara verilen genel hak ve özgürlükler konusunda farkındalığı artırmak için polis memurlarının insan hak ve özgürlükleri konusunda eğitim verilmesini tavsiye etti. Komite ayrıca, Ceza Hukuku Kanunu’nda yer alan maddelerin, anayasaya ve uluslararası ceza hukukuna uygun şekilde değiştirilmesi önerisinde bulundu. Söz konusu düzenleme, nizami birliklerin taşınması sırasında personelin isimlerinin kayıt altına alınması, kullanılan araçların numara ve plakalarının yanı sıra güvenlik güçlerine ambulansların eşlik etmesi yönündeki tedbirleri sıkılaştırmayı, böylece protestolar ve barışçıl gösterileri garanti ediyor.

Raporda, gösteriler sırasında sahada görev yapan mevcut güçlerin “merkezi kontrol uygulamasıyla” yönetilmesinin önemi vurgulandı. Raporda ayrıca, barışçıl protesto ve toplantılarda güvenlik zarureti ile özgürlük hakkı arasındaki dengeyi gözetmek, tehlike durumunda polisin yasal savunma hakkını korumak, bu konuda tayin edilmiş uluslararası standartlara uygun yasal prosedürlere bağlı kalmak, diğer taraftan siyasi güçler, sivil toplum örgütleri, resmigeçit ve gösteri yapmak için gerekli organizasyon prosedürlerine ilişkin direniş komitelerinin önemine vurgu yapılarak, bu tedbirlerin genel bir fikir birliği meydana getirdiği ve kaosu önlediğine dikkat çekildi.

Öte yandan, Çalışma Bakanı Lina eş-Şeyh, engelli haklarıyla ilgili bir raporu bakanlar kuruluna sundu. Bakanlar Kurulu, BM Güvenlik Konseyi’nin 1325 sayılı kararının uygulanmasına yönelik Çalışma Bakanlığı tarafından sunulan raporu değerlendirdi. Kadın hakları, güvenlik ve barışla ilgili maddeler ihtiva eden söz konusu rapor, devletlerin ulusal yükümlülüklerini yerine getirmek için uyguladıkları küresel bir planı ihtiva ediyor. Söz konusu uluslararası plan, kadın haklarıyla ilgili pozitif ayrımcılık dahil olmak üzere, tarım ve mikro finans sorunlarına yönelik olarak, kadınların iş hayatına girmesini teşvik etmeyi de içermektedir.

Şarkul Avsat