Suudi Arabistan, Koronavirüsü’nün yayılmasını önlemek için, vatandaşlarının ve Suudi Arabistan’da geçici olarak ikamet edenlerin 17 ülkeye gidiş ve gelişlerinin geçici olarak askıya alma kararının ardından, son iki gün içinde 6 ülkeye 61 uçuş gerçekleştirdi.
Uçuşlar yolcu sayısına göre düzenlendi ve en fazla uçuş Mısır ve Dubai’ye gerçekleştirildi.
Cidde’deki Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı’nın Sağlık Kontrol Merkezi’nin müdürü Dr. Muhammed Felemban, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Sağlık Bakanlığı’nın Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı’nın varış salonundaki 524 çalışanı ve 5 sağlık merkeziyle koronavirüsün (Kovid-19) Suudi Arabistan topraklarına girmesini önlemek için tüm tedbirleri aldığını ifade etti.
Felemban, havaalanında tespit edilen şüpheli vakaların yanı sıra uçak içinde ve salonlarda karşılaşılan vakalara karşı nasıl müdahale edileceğinin yollarından söz etti.
Bu bağlamda Felemban, “Krallığın uçuşları askıya aldığı, virüsün yaygın olduğu 17 ülkeden gelen yolcular, uçaktan indikten ve güvenli geçitten geçtikten sonra, sağlık ekipleri tarafından manuel olarak vücut ısıları ölçülüyor ve kayıt altına alınıyorlar” dedi.
Ardından Sağlık Bakanlığı bu yolcular için 14 günlük karantina prosedürü uygulayarak takiplerini yapıyor.
Krallık tarafından uçuşların askıya alınmadığı bazı ülkelerden gelen yolcular ise, termal kamera ile vücut ısıları kontrol ediliyor ve 14 gün boyunca kendilerini evlerinde tecrit etmeleri tavsiye ediliyor.
Felemban ayrıca, hastalığa dair herhangi bir belirti görmeleri halinde, şüphelilerin en yakın hastaneye yönlendirilmesi için 937 numaralı telefon hattını kullanmaları ve durumlarını bakanlığa bildirerek başvuru yapmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Virüsten etkilendiği uçakta tespit edilenlerle ilgili olarak Felemban, “böyle bir vaka ile karşılaşılması halinde, hastanın sağlık kontrol merkezlerine teslim edilmesi için uçaktan kontrol kulesine çağrı yapılır. Ardından, şüpheli vakalarla mücadele etmek için eğitilmiş bir ekip tarafından yapılacak müdahaleyle şüpheli şahıs ya da şahıslar izole edilir, diğer yolcuların şüpheli vakalarla temas etmesinin önüne geçmek için güvenli şeritten çıkarılır. Sonra, bu tür vakalar için hazırlanmış bir ambulansla Kral Abdullah Tıp Kompleksi’ne nakledilir.” ifadelerine yer verdi.
Felemban, sağlık ekiplerinin, havaalanı salonlarından birinde herhangi bir şüpheli vaka ile karşılaştıklarında, şüpheliyi izole ederek ve güvenli şeritten çıkararak, son derece donanımlı bir ambulans ile Kral Abdullah Tıp Kompleksi’ne naklettiklerine dikkat çekti.
Cidde’deki Kral Abdulaziz Uluslararası Havalimanı üzerinden ülkeye gelen şüphelilerin tedavi sürecinin ve şüpheli şahısların durumlarının özel bir komite aracılığıyla ve günlük olarak izlenebilmesi için şahısların isim ve adreslerinin Sağlık Bakanlığı’na gönderilmesi gerekiyor.
Korona virüsü taşıyan bir kişinin semptomlarının sıradan bir grip vakası veya başka bir hastalığı olan kişinden nasıl ayırt edilebileceği ve onlara karşı nasıl davranılacağı konusunda bilgi veren Felemban, “Eğer yolcu, Suudi Arabistan’ın uçuşlarını askıya aldığı 17 ülkenin birinden geliyorsa, yolcuda öksürük, yüksek ateş, nefes darlığı ve boğaz ağrısı rahatsızlıkları gözlemleniyorsa, bu durumda bizim için şüpheli bir vaka olarak kabul edilir. Korona virüsünden etkilenip etkilenmediğinin kanıtlanması için test ve tahlillerinin yapılması amacıyla doğrudan Kral Fahd Hastanesi’ne gönderilir” açıklamasında bulundu.
Öte yandan, Suudi Arabistan Görsel-İşitsel Medya Genel Komisyonu (GCAM), Korona salgınını kontrol altına alma çabaları çerçevesinde Suudi Arabistan’daki yetkili sağlık kurumları tarafından önerilen ihtiyati tedbirlere uygun olarak, bir sonraki duyuruya kadar sinemalarda ve film gösterimlerinin askıya alındığına karar verildiğini duyurdu.