Suriye’de yeni endişe ‘koronavirüs’

Doktorlar ve sağlık görevlilerinin koronavirüsün halihazırda sağlık alt yapısı son derece zayıf olan Suriye’ye ulaşması halinde ülkenin kuzeybatısında, savaş yüzünden yerlerinden edilen insanların kaldığı kalabalık mülteci kamplarda büyük bir salgın yaşanmasından korkuyor.

Doktorlar ve yardım çalışanları, şimdiye kadar Suriye’de herhangi bir koronavirüs vakası kaydetmediklerini söyledi. Ancak aynı zamanda dokuz yıldır süren savaştan sonra sıradan hastalıkları bile tedavi etmekte dahi zorlanan hastanelerin, kamplarda koronavirüs salgınının patlak vermesi halinde bununla baş edemeyeceği konusunda uyardı.

Azez şehrinde çocuk doktoru olan Ömer Hammad, rejiminin kontrolü dışında kalan ve muhaliflerin son büyük kalesi olan Suriye’nin kuzeybatısı için henüz net bir plan geliştirilmediğini belirtti.

Bağımsız Doktorlar Derneği’ne (IDA) bağlı bir tıp merkezinde çalışan Hammad, “Hastalarla ilgilenirken gerekli önlemleri alıyorum. Hastaları sürekli olarak sakinleştirmeye çalışıyorum. Çünkü bir kelime dahi duyduklarında korkuyorlar. IDA’nın merkezi Türkiye’de bulunuyor. Suriye tarafında ise çok sayıda sağlık tesisi işletiyor” dedi.

Dünyadaki koronavirüs vakalarının sayısı 119 bini aşarken, yaklaşık 4 bin 300 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Virüs dünyanın dört bir yanında çok sayıda ülkeye yayılırken büyük çaplı ekonomik zarara yol açtı.

Ortadoğu bölgesinde virüsten en çok etkilenen ülke İran oldu. Ülkede şuana kadar tespit edilen koronavirüs vakası 9 bini bulurken 354 kişi virüs nedeniyle öldü. Suriye’nin kuzeybatısıyla uzun bir sınıra sahip olan ve sınır ötesinde konuşlu birlikleri bulunan Türkiye, ülkede dün ilk koronavirüs vakasının görüldüğünü açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Suriye’nin kuzeybatısında Aralık ayından bu yana devam eden çatışmalar yüzünden sağlık personelinin kaçmak zorunda kaldığı sağlık tesislerinin sadece yarısının faaliyet gösterdiğini açıkladı.

Bölge sakinlerinin çoğu, Suriye savaşının bazı aşamalarında diğer bölgelerdeki çatışmalardan kaçanlardan oluşturuyor ve buradaki zeytin bahçelerinde sağlıksız ortamlara sahip geçici kamplarda yaşıyorlar. IDA’dan eldiven ve maske alan doktorların hastaları muayene ettiğini, her şeyi temizlediğini ve kamp sakinlerini koronavirüs belirtileri hakkında eğitmeye çalıştıklarını söyleyen Dr. Hammad, “Eğer salgın yayılırsa, kontrol altına almak çok zor olur. Kampı, yan yana duran çadırları ve insanları görebilirsiniz” diye konuştu. Dr. Hammad, ancak yapabilecekleri çok daha fazla bir şey olmadığını ekledi.

İngiltere merkezli Islamic Relief Worldwide (IRW) adlı yardım kuruluşu, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’deki sağlık sisteminin ‘çöküşün eşiğinde’ olduğu uyarısında bulundu.

IRW’den yapılan açıklamada, “İnsanlar evsiz ve çatışma sonrası travmanın yanı sıra kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalar muzdaripler. Halkın bağışıklık sistemleri yıllarca süren şiddet, yetersiz beslenme ve yoksulluk nedeniyle çöktü. Salgınlar için koşullar olgunlaştı. Bununla başa çıkacak kaynağımız yok” ifadeleri yer aldı.

Şarkul Avsat