Etiyopya, Libya Ulusal Uzlaşı Konferansı’na ev sahipliği yapacak

Kongo, Güney Afrika ve Çad liderleri, Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı, Birleşmiş Milletler (BM), Mısır ve Cezayir hükümet temsilcileri ile Kongo’da gerçekleşen bir toplantı sırasında, Addis Ababa’nın önümüzdeki Temmuz ayında Libya’yı kriz ve kaostan çıkarmak amacıyla düzenlenmesi planlanan Ulusal Uzlaşı Konferansı’na ev sahipliği yapacağını duyurdu.

Kongo Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jean-Claude Gakosso yaptığı açıklamada, Temas Grubu’nun Libya Ulusal Uzlaşı Konferansı’nı 20 Temmuz’da Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da yapılmasına karar verdiğini söyledi. Bakan açıklamasında, Temas Grubu’nun dış müdahale ve silah ambargosu ihlallerinin yanı sıra Libya topraklarına yabancı savaşçı varlığını kınadığını belirtti.

Kongo Cumhurbaşkanı Denis Sassou Nguesso başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Çad Cumhurbaşkanı İdris Debi, AfB Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Cezayir Başbakanı Abdulaziz Cerad ve BM Genel Sekreteri Özel Kalem Müdürü Maria Luiza Ribeiro Viotti katıldı.

Yapılan toplantı, Berlin’de gerçekleşen Libya Zirvesi’nin ardından Kongo’nun ev sahipliğinde gerçekleşen ikinci toplantı.

Oyo’da gerçekleşen toplantı BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame’nin istifasının ardından geldi.

Afrika Birliği (AfB) dönem başkanlığı görevini sürdüren Ramaphosa açıklamasında, “Afrika Birliği bu yıl kendini kıtada savaşları bitirmeye adadı. Libya’da çatışan tarafları bir araya getirme çabalarından ön planda olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Şarkul Avsat