“Koronavirüs İran’ın Suriye’ye yönelik tehdidini geciktirmeyecektir”

Eski İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF) İstihbarat şefi Amos Yadlin Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü konferansında yaptığı açıklamada, “Koronavirüs İran’ın çeşitli tehditlerini erteleyebilir, ancak İran politikasını değiştirmeyecek veya Suriye’yi terk etmeyecektir” dedi.

Sağlık Bakanlığı direktiflerine uyarak etrafında bir kalabalık olmadan canlı video yayını aracılığıyla konuşan Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü genel direktörü Yadlin, “Koronavirüs, İran’dan ve başka yerlerden gelen tehditlerin patlamasını erteleyebilir. Koronavirüs gölgesinde İran. Çeşitli tehditlerde bulunmaya devam edebilir. Ortadoğu koronavirüs nedeniyle sıkıntıya girmiyor. İran son derece inatçı ve acıyı nasıl içine alacağını biliyor” dedi.

“İRAN’DA ÖLÜMLER AÇIKLANANDAN DAHA FAZLA”

Yadlin, İran’ın resmi olarak açıkladığı 429 ölüm vakası için de “Belki binlercesi öldü ve bu yüzden hala Suriye’den dönmüş değiller” yorumunu yaparak, COVID 19 krizi ortadan kalkana kadar İsrail’in yüz yüze olduğu tüm güvenlik problemlerini bir kenara bıraktığını ya da ötelediğini söyledi.

Amos Yadlin

Aynı panelde IDF personel şefi ve Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nden (INSS) Gadi Eisenkot “Koronavirüsten önce güvenlik durumu karışıktı, şimdi çok daha fazla karıştı. İran ile ne olacak? Suriye’de yerleşme çabalarını sürdürecekler mi? Hizbullah değerli füzeler almaya çalışacak mı? Hamas nasıl davranacak? Olayların dengede olmasına izin verecek mi yoksa işleri kendi eline mi almaya çalışacak? Askerlerimizin sağlığını korumak öneli bir konudur. Bu, onlar gerek savunma gerekse saldırı görevlerini yerine getirirken büyük bir önem taşıyor” diye konuştu.

Eski Mossad çalışanı ve INNS çalışanı olan Sima Shine, dini ideoloji hükümetin önemli bir parçası olduğu için İran’ın diğer ülkelere göre koronavirüsten daha çok etkilendiğini söyledi.

Şimdiye kadar onlarca İran milletvekili virüsten enfekte oldu ve öldü ve İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in danışmanları ve bakanları arasından da enfekte olup ölenler bulunuyor. Tüm bunların yanında resmi rakamlara göre en az 9 bin İranlı da hastalandı fakat gerçek rakamın çok daha fazla olmasından şüphe ediliyor.

İran İslam Cumhuriyeti’nin kutsal kenti Kum’da ilk hastalık görüldüğünde pek çok dini lider ve hükümet görevlisi, bu şehirden uzak durmalarını söylemek yerine halkı bu şehri ziyaret edip kendilerini salgından koruyacak bir takdis alımları için halkı cesaretlendirmişlerdi.

Sima Shine, takdis alım sürecinin genellikle fiziksel temas, sarılma ve öpüşmeyi içerdiğini ve bunun İran için krizi ağırlaştırdığını söyledi. Bazı konuşmacılar, İsrail hükümeti ve bütçesinin koronavirüs kriziyle başa çıkmak için uzun bir zamandır görülmemiş biçimde özel bir zorluk yaşadığını söyledi.

The Jerusalem Post