Irak ordusu ABD saldırılarını kınadı

Irak ordusu, önceki gece ABD’nin ordu ve Haşdi Şabi karargahlarına düzenlediği hava saldırılarını kınadı.

Irak ordusundan yapılan açıklamada, saldırıda 6 kişinin öldüğü, 12 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Açıklamada, hava saldırılarının Irak ordusunu hedef alan ‘bariz bir saldırı’ olduğu ve Irak’ın egemenliğinin ihlali anlamına geldiği vurgulandı. Irak ordusu ayrıca, saldırının ‘sonuçları olacağı’ uyarısında bulundu.

Irak Dışişleri Bakanlığı ise ABD’nin Bağdat Büyükelçisi’ne protesto notası verildiğini açıkladı.

ABD, 1’i İngiliz 2 Amerikan askerinin öldüğü Taci Üssü’ne yönelik füze saldırısının sorumlusu olarak ilan ettiği İran destekli milis gruplara ait noktalara önceki gece hava saldırısı düzenledi.

Irak Savunma Bakanlığına bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

“Bu saldırının, Taci Üssü’nü hedef alan saldırgan eyleme tepki olarak gerçekleştiği argümanı uyduruk bir mazerettir. Bu, gerilimin tırmanmasına yol açar ve çözüm sunmaz. (Saldırı) Irak devletinin iradesi dışında yapılan, Irak’ın egemenliğine saldıran ve yasadışı eğilimleri güçlendiren bir adımdır. Hiçbir tarafın kendisini devletin, egemenliğinin ve meşru kararlarının yerine koyma hakkı yoktur. ABD’nin hava saldırılarında 6 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.”

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak’ta ABD askerlerinin konuşlu olduğu Taci askeri üssüne yönelik saldırıya misilleme olarak Hizbullah Tugayları’na (Ketaib Hizbullah) ait silah depolarına hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı.

Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamada, Irak’ta Hizbullah Tugayları’na ait 5 silah deposunun vurulduğu ve örgütün gelecekte ABD güçlerine yönelik saldırı kapasitesinin büyük ölçüde geriletildiği belirtildi.

Saldırıda Kerbela yakınlarındaki havalimanında çalışan bir aşçının hayatını kaybettiği, bir sivilin de yaralandığı aktarıldı.

Havalimanı basın sorumlusu Gazvan el-İsavi, AFP’ye yaptığı açıklamada, havalimanında çalışan aşçının saldırıda hayatını kaybettiğini, bir sivilin de yaralandığını belirtti.

İsavi, “Havalimanı’nın yönetim binasına 5 füze isabet etti. Binada maddi hasar meydana gelirken, 18 araç imha edildi. İnceleme için emniyet güçlerinin gelmesini bekliyoruz” dedi.

Ortak Operasyonlar Komutanlığı’nın açıklamasında “Hedef alınan bütün karargahlarda altyapı ve silah depoları tamamen imha edildi” denildi.

Açıklamada, ABD öncülüğündeki DEAŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon ile Ortak Operasyonlar Komutanlığı arasında ortak koordinasyona işaret edilerek, “Bu saldırı hiçbir ortaklıkla veya Irak’ın egemenliğine, toprak bütünlüğüne, hava sahasına ve vatandaşlarına saygıyla bağdaşmaz. Bu saldırıların kontrol altına alınmaması ve tüm tarafların Irak devletinin iradesine ve politikalarına saygı duymaması halinde herkes için ciddi sonuçları olacak” ifadeleri kullanıldı.

ABD’nin Irak’ta halihazırda yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor. Bunların çoğu Uluslararası Koalisyon çatısı altında askeri danışman pozisyonunda görev yapıyor.

ABD’nin 3 Ocak’ta Bağdat Havalimanı’nda düzenlediği hava saldırısında İranlı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Muhendis öldürülmüştü. Saldırının ardından toplanan Irak Meclisi, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılmasını öngören tasarıyı oy birliğiyle kabul etmişti.

Şarkul Avsat