Suudi Arabistan hava trafik kontrolörleri

26 Suudi kadın hava hareketlerini izliyor

Suudi Arabistan, işgücü piyasasındaki kadınları güçlendirmeye yönelik birçok başarı elde etti ve Sivil Havacılık Genel Otoritesi, Suudi kadınların sivil havacılık sektöründe, her düzeyde liderlik, teknik ve idari işlerde, kadınların rol oynamasını sağlamak için Vizyon 2030 doğrultusunda, Suudi kadınların hava izleme mesleği de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda güçlendirilmesini üstlendi.

Yetkililer, hava trafik kontrolörlerinin yeteneklerinden gurur duyuyor, bu sayede hava trafik kontrol mesleğinin Krallık’ta yerelleştirilmesinin oranı, hava trafiğinin tanıklık ettiği istikrarlı büyümeye rağmen yüzde 100’e ulaştı. Sivil Havacılık Genel Otoritesi, en doğru küresel güvenlik standartlarına uygun olarak güvenli bir atmosfer elde etmeye ve hava taşımacılığı alanında gelişmiş modern hizmetler ile modern bir sistem kurmaya istekli olduğundan, Krallık’taki kadın hava trafik kontrolörü sayısı bu alanda uzmanlaşmış akademilerden biri olan ve birçok akreditasyona sahip olan Suudi Sivil Havacılık Akademisi’nde eğitim alan 26 Suudi kadın hava kontrol uzmanlığına yükseldi.

Hava trafik kontrolü üç ana görevden oluşuyor; yaklaşanları kontrol, hava kontrol kulesi ve alan kontrolü. Yaklaşanları kontrol, 60 mil menzilli hava trafik yönetiminden ve uçuşun kalkış ve varış uçuşları için havaalanının yaklaşık 15 bin fit yüksekliğinden sorumluyken, hava trafik kontrol kulesinin sorumluluğu, kalkış, iniş ve yer hareketinin çevresinde hava trafik yönetimini sağlama, alan kontrolü ise daha yüksek irtifalardan alanı izlemede yüksek hızlarla uğraşıyor. Bu alanda doğru karar vermenin yüksek odak ve sezgisel hızı en önemli becerilerden biri olarak kabul ediliyor. Bu nedenle hava kontrol mesleği, dünyadaki en zor meslek sınıflandırılması arasında yer alıyor.

HAVA TRAFİK KONTROLÜ MESLEĞİNİN ROLÜ

Bir dizi Suudi kadın Hava Trafik Kontrolörü, bu meslek için lisans almaya başladıkları ve bu önemli meslekte kadınların Krallık’ta sivil havacılık sistemindeki rolünü açıklığa kavuşturmak için pratik ve etkili rolleri hakkında konuştu.

Ravan Hubaişi (Hava Trafik Kontrolü) sivil havacılık alanında çalışmadaki büyük mutluluğunu ifade ederek: “Bence sivil havacılık çok ilginç bir alan ve girdiğinizde başka bir iş yapmak zor ve hava trafik mesleğinde çalışmak bazen istemediğimiz kadar güzel. İşe başlamak ve çalışmaya devam etmek için, uygun ve güçlü bir eğitim aldık şükürler olsun ve mezuniyetten sonra işlerimizi en eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek aldığımız seçkin eğitimin sonucudur. Suudi kadınların buradaki varlığı, çalışabileceklerine en iyi kanıt olduğunu gösteriyor” dedi.

Hava gözlemcisi Lina Adel, Suudi kadının tüm zorluklarla yüzleşebildiğini ve bölge yönetiminde ilk kadın olmayı hedeflediğini belirterek, “Yüksek ve profesyonel eğitim alıyoruz ve eğitime girdiğimizde ilk duyduğumuz cümle ‘sizin ve erkekler arasında bir fark yok, bu meslekte çalışıp başarılar elde edebilirsiniz’ oldu” ifadelerini kullandı.

Eğitim altındaki bir hava trafik kontrolörü Faysal Zareh, mesleğin adının (hava izleme) onu bu hayati alana girmeye çektiğini ve mesleğin ayrıntılarını öğrendikten sonra sivil havacılık sektöründe çalışmaya büyük bir tutkusu olduğunu söyleyerek, “Çalışmalar boyunca bu işin çok eğlenceli olduğunu gördüm bu nedenle bu alanda karar kıldım. Bu işteki test aşamaları hiç de kolay değil, ama aynı zamanda keyifli çünkü çok çeşitli” şeklinde konuştu.

Al Arabiya