Merkez bankalarından koronavirüse karşı seferberlik duyurusu

Çeşitli ülkelerin merkez bankaları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomi üzerindeki etkisini hafifletmek ve piyasaları güvence altına almak için seferberlik çağrısında bulundu. Öte yandan virüsün yayılımı Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde artmaya devam ediyor. Bu durum, ülkelerin sınırlarını kapatmasına ve vatandaşlarını izole etmeye itti.

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yapılan açıklamada, Kovid-19 salgınının birçok ülkede topluma zarar verdiği, ekonomik faaliyetlerde aksamalara neden olduğu ve küresel finansal koşulları önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekildi.

Fed’den yapılan açıklamada, güveni artırmak ve finans sektörünü korumak için bir dizi radikal ve acil durum önlemleri alındığı belirtildi. Fed, salgınının ekonomik etkisini hafifletmek için ikinci kez faiz indirerek, politika faizini yüzde 0-0,25 aralığına çekti.

Fed tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs sonuçlarının üstesinden gelmede şirketlere ve bireylere yardım etmeye teşvik etmek için bankalara borç vermek için gelecek aylarda hazine tahvillerinin en az 500 milyar dolar ve ipoteğe dayalı tahvillerin ise en az 200 milyar dolar artırılacağı belirtildi.

ABD Merkez Bankası ayrıca, bankaların rezervleri kullanmalarına izin vermek için getirdiği kısıtlamaları kaldırdı.

Şarkul Avsat