Dikkat! Koronavirüs krizinde sömürülmeyin

Suudi Arabistan Başsavcılığı, koronavirüsün neden olduğu endişe ve korkudan kaynaklı sağlık ve hijyen ürünlerine olan talebin artmasıyla birlikte işletmeleri, ürün veya hizmet fiyatlarını artırmama konusunda uyardı.

Başsavcılık resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada ‘’Ticari, tarımsal, endüstriyel veya hizmet sektöründeki işletmelerin, fiyat kontrolü yapmak amacıyla, gerçekçi olmayan yanlış ve yanıltıcı bir izlenim yaratan çelişkili uygulamalar yapmak için geçici duyumları, küresel olayları veya istisnai durumları kullanmaları ve susitimal etmeleri yasaktır’’ dedi.

Suudi Arabistan Rekabet Kanunu’nun 6. Maddesine göre, pazarda baskın bir konuma sahip olan bir kuruluş veya kuruluşların rekabeti zayıflatmak veya sınırlandırmak için bu konumdan yararlanmaları kesinlikle yasaktır. Aynı yasanın 19. maddesi ise şöyledir: ‘’Bu yasanın 6. maddesinin hükümlerinden herhangi birini ihlal eden kişi, ihlal konusu yıllık toplam satış değeri değerinin yüzde 10’unu aşmayan para cezası ile cezalandırılır. Yıllık satışları tahmin etmek mümkün olmadığından, para cezası 10 milyon Suudi Arabistan Riyali’ni aşmayacaktır. Rekabet Komitesi, kendi takdirine bağlı olarak, ihlal nedeniyle ihlal eden tarafından elde edilen kazancın üç katını aşmayan bir para cezası verebilir.’’

Yasa ayrıca, toplam maliyetinden daha düşük bir fiyata ürün veya hizmet satmak, fiyatları kontrol etmek amacıyla yapılan ve kabul edilemez olarak kabul edilen uygulamaların örneklerini de listelemiştir.

FİYATLARI YÜKSELTENLER CEZA ALACAK

Suudi Arabistanlı bir avukat ve Majed M. Garoub Hukuk Bürosu yönetim kurulu başkanı Doktor Majed Garoub, “Rekabet Yasası uzun yıllar var. Bu yasa, rekabeti ihlal etmek için tekel ve piyasaların sömürülmesini engeller” diyerek başsavcılıktan yapılan açıklamanın sadece yasa ve kuralları hatırlattığını sözlerine ekledi.

Majed Garoub, “Koronavirüsten kaynaklanan endişe ve korkulardan dolayı, yüz maskeleri veya el dezenfektanlarının fiyatlarını yükselten eczaneler veya hipermarketler; İşbirliği Kanunu’nda belirtilen cezalara tabi olacaktır. Bu işletmelerin yaptığı kesinlikle bir suistimal ve sömürüdür. Bu yapılanlar sömürünün en kötü şekillerinden biridir ve pandemi veya savaş gibi kritik zamanlarda insanların sağlığını kötüye kullanmakla alakalıdır. Kriz yatırımcıları şimdiye kadar var olmuş en kötü yatırımcılardır.

Kritik zamanlarda tüketicileri korumayı amaçlayan önlemler serbest piyasa kavramıyla çelişmez. Serbest piyasa, tekelci uygulama yapma hakkınız olduğu anlamına gelmez. Piyasada rekabet etmek sizin doğal hakkınızdır, ancak tüketiciye karşı komplo kurmak hakkınız değildir. Bu aynı zamanda ulusa karşı bir suçtur ve serbest piyasa ile hiçbir ilgisi yoktur” dedi.

Arab News