ABD’de koronavirüsü aşısı için denemeler başladı

Amerikalı yetkililer, koronavirüsüne karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilen aşının klinik çalışmalarına pazartesi günü başlandığını açıkladı.

ABD’li bir hükümet yetkilisi, virüse karşı geliştirilen aşının klinik denemeleri kapsamında ilk deneğe pazartesi günü aşı yapıldığını belirtti.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü, Seattle’daki Kaiser Permanente Washington Sağlık Araştırmaları Enstitüsü’nde yapılan çalışmaları finanse ediyor. Hükümet yetkilisi çalışmaya katılan kişinin ismini paylaşmadı.

ABD’li sağlık yetkililerine göre virüse karşı koruyucu bir aşı üretmek en az bir ile bir buçuk yıl sürebilir.

Aşının test çalışmalarına genç ve sağlıklı 45 gönüllü denek katıldı. Çalışmada, denenen aşıların endişe verici hiçbir yan etki göstermediğini kontrol ederek daha geniş kapsamlı testlere uygun zemin hazırlanması amaçlanıyor.

Dünyanın dört bir yanında uzmanlar koronavirüsüne karşı aşı geliştirmek için adeta zamana karşı yarışıyor. Dünya çapında yürütülen onlarca çalışmada farklı aşı türleri üzerinde duruluyor. Daha uzun süreli koruma geliştiren aşıların yanı sıra bir iki aylık koruma sağlayacak aşıların üretilmesi de hedefleniyor.

Inovio İlaç Firması, önümüzdeki ay Pennsylvania Üniversitesi’nde ve Missouri’deki Kansas City’deki bir test merkezinde birkaç düzine gönüllü aşı adayının testlerine başlamayı ve ardından Çin ve Güney Kore’de benzer bir çalışmayı başlatmayı hedeflediğini açıkladı.

ABD Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Direktörü Doktor Anthony Fauci’ye göre, ilk test sonuçları iyi olsa bile, herhangi bir aşının yaygın kullanıma hazır hale gelmesi bir ile bir buçuk yıl zaman alacak. Çünkü bir aşının gerçekten koruduğunu ve etkilerinin neler olduğunu söylemek binlerce insanın ek çalışmalarını gerektiriyor.

ABD’de Başkan Donald Trump yönetiminin Kongre’den, koronavirüsü salgınının ekonomide yarattığı tahribatın önünü kesmek için 850 milyar dolar civarında bir ekonomik teşvik paketini onaylamasını istediği bildirildi. Paketin büyük oranda vergiler ya da diğer mekanizmalar yoluyla ekonomiye nakit akışı için kullanılacağı, özellikle hava yolları endüstrisine destek için 50 milyar dolar civarında ek miktarın ayrılacağı belirtiliyor.

Öte yandan Amerikan Senatosu, Temsilciler Meclisi’nin geçirdiği, koronavürüsün ekonomik zararlarını hafifletmeyi amaçlayan acil durum harcama tasarısını gündemine almaya hazırlanıyor. Temsilciler Meclisi’nden hafta sonunda geçen paket, çalışanlar için ücretli hastalık izni getirilmesi, işsizlik yardımlarının boyutunun genişletilmesi, çocuklar, yaşlılar ve diğerlerinin bakımı için 1 milyar dolar ilave fonun ayrılması gibi düzenlemeleri içeriyor.

Virüsle ilgili olarak henüz kanıtlanmış tedavi bulunmuyor. Çin’de bilim adamları, yeni koronavirüse karşı HIV ilaçlarının bir kombinasyonunu ve Ebola ile savaşmak için geliştirilmekte olan remdesivir adlı deneysel bir ilacı test ediyorlar.

Koronavirüsünün belirtileri bulaştığı kişilerin çoğunda hafif şekilde seyredebiliyor. Yaşlılar ya da başka sağlık sorunu bulunan kişiler virüs için yüksek risk grubunda yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre  hastalananların büyük bölümü iyileşirken, hastalığı hafif atlatanların iyileşme süresi genelde iki haftayı bulabiliyor. Hastalık süresini daha ağır geçiren kişilerin iyileşmesi üç ile altı hafta arasında değişebiliyor.

Salgın şimdiye kadar dünya genelinde 156 binden fazla kişiyi enfekte etti ve virüs nedeniyle dünya çapında 5 bin 800’den fazla insan hayatını kaybetti.

Amerika’nın 50 eyaletinden 49’unda görülen virüs vaka sayısı Pazartesi itibariyle (dün) 3 binin üzerinde  teyit edildi. ABD’de virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı ise 50’den fazla olarak bildiriliyor.

Khaleej Times