BAE Merkez Bankası Covid 19 ile mücadele için 27 milyar dolar tahsis etti

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası, “Covid-19” virüsünü küresel bir salgın ilan eden Dünya Sağlık Örgütü’nün duyurusu çerçevesinde, ulusal ekonomiyi desteklemek ve tüketicileri ve şirketleri korumak amacıyla 100 milyar dirhem (27 milyar dolar) değerinde kapsamlı bir ekonomik destek planı yaptı.

Hedeflenen finansal destek planı, Merkez Bankası fonlarından, teminat kapsamındaki ülkede faaliyet gösteren bankalara sıfır maliyetle kredi ve avans vermek amacıyla tahsis edilen 50 milyar dirhemden (13.5 milyar dolar) oluşan bir krediden ve bankaların ek önleyici sermayesinden serbest bırakılan 50 milyar dirhemden (13.5 milyar dolar) oluşuyor.

DEVLET BANKASI YETERLİ KAPİTALİZASYONA SAHİP

Merkez Bankası, bankaların minimum düzenleyici gereklilikler ve ek gönüllü sermaye sağladıkları için devletin bankacılık sisteminin yeterli kapitalizasyona sahip olduğunu vurguladı. Bu koruyucu sermayelerde azalmanın hedeflenen, kapsamlı bir ekonomik destek planının toplam büyüklüğünü hesaplamak için dikkate alınmadığını belirtti. Ayrıca, bankaların sağlam kredi standartlarını koruması ve tüm müşterilerine adil davranması bekleniyor.

Banka, planın amacının, anapara ödemelerinden geçici muafiyet sağlanmasını ve ülkedeki tüm özel sektör şirketlerine ve bireysel olarak etkilenen müşterilere mevcut kredilere olan ilginin sağlanmasını kolaylaştırmak olduğunu belirtti.

Merkez bankasının açıklamasına göre; bu yönlendirilmiş plana katılan bankalar, özel sektör şirketlerine ve bireysel müşterilerine 6 aylık bir süre için geçici muafiyet vererek finansmanı kullanmak zorunda kalacaklar. Bu plan, covid-19 virüsünün olumsuz etkilerine karşı bankalara müşteri yardımı ve sıfır maliyetli finansman sağlayarak bunu ele almayı hedefliyor.

Açıklamada, tüm bankalara ilave koruyucu sermayenin yüzde 60’ına eşdeğer bir izin verilecek ve merkez bankası tarafından sistemik öneme sahip yerel bankalar olarak tanımlanan bankaların kendileri için planlanan ilave koruyucu sermayenin yüzde 100’ünü sistemik öneme sahip bankalar olarak kullanabileceği belirtildi.

Merkez bankası ayrıca, bankaların küçük ve orta ölçekli işletmelere verdikleri kredilere karşı sahip olması gereken sermaye tutarlarını yüzde 15-25 oranında azaltacak.

Toplam ihtiyati tedbirleri kolaylaştırarak, merkez bankası ilk kez ev sahiplerine verilen ipotek kredilerine uygulanmakta olan kredi / değer oranlarını beş puan artıracak ve bu da içsel riski artırmadan karşılanabilirliği artıracak ve alıcılara ilk kez fayda sağlayacak. İlk kez bir mülk satın alırken kendi sermayelerinden daha az ödeme yapmaları gerekecek.

MERKEZ BANKASI MEVCUT LİMİTLERİNİ GÖZDEN GEÇİRİYOR

Merkez bankası, bankaların gayrimenkul sektörüne maruz kalması için azami tavan oluşturan mevcut limitleri de gözden geçirecek. Maruz kalma, banka kredisi portföyünün % 20’sine ulaştığında risk ağırlıklı varlıklarla ölçülen olduğunda bankaların yüzde 30’a çıkarmasına izin verilecek, ancak daha fazla tutmaları gerekecek.

Ayrıca, merkez bankası müşterileri banka kartları veya kredi kartları ile ödeme yaparken tüccarlar tarafından yapılan ücretlerde önemli bir düşüş getirmeyi amaçlayan yeni düzenlemeler kabul edecek. Bu aynı zamanda bankaların küçük ve orta ölçekli işletmelerden müşterileri için uyguladığı ücretler için sınırlar belirlemek üzere yeni düzenlemeler getirecek.

Ayrıca Merkez Bankası, gerekli belgelerin mevcut olması ve kara para aklama ile mücadele ve terörist finansmanla mücadele yükümlülükleri ışığında risklerin kabul edilebilir olması koşuluyla, tüm bankaları KOBİ müşterileri için en fazla iki gün içinde hesap açmaya zorlayacak.

15 Mart 2020 tarihi itibarıyla Merkez Bankası, BAE’de faaliyet gösteren bankalara ödeme hizmetleri için verdiği tüm ödemeleri ödeme ve uzlaştırma sistemleri aracılığıyla 6 aylık bir süre için erteleyecek.

Merkez Bankası durumu yakından izlemeye devam edeceğini ve gerekirse daha fazla önlem almaya hazır olduğunu teyit edeceğini açıkladı.

WAM