Koronavirus 25 milyondan fazla insanı işsiz bırakacak

Birleşmiş Milletler (BM) yaptığı açıklamada, KOVID-19 salgınının küresel işsizliği önemli ölçüde artıracağını, dünya çapında 25 milyondan fazla insanı işten çıkmasına sebep olacağını ve işçilerin gelirlerini önemli ölçüde azaltacağını söyledi.

Uluslararası Çalışma Örgütü yeni bir çalışma doğrultusunda, şu anda dünya çapında 8 binden fazla insanın ölümüne neden olan yeni koronavirüsün yayılması sonucu ortaya çıkan ekonomik ve emek krizinin ‘iş gücü piyasası sonuçları üzerinde geniş kapsamlı etkileri’ olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Uluslararası Çalışma Örgütü Başkanı Guy Ryder yaptığı açıklamada, ‘’Bu artık sadece küresel bir sağlık krizi değil, aynı zamanda büyük bir iş gücü piyasası ve ekonomi krizidir’’ diye konuştu.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün araştırmasında, ‘’Dünya, ‘virüs salgınının ardından işsizlik ve eksik istihdamda önemli bir artış’ görmeye hazırlanmalıdır’’ ifadesi yer aldı.

Hükümetlerin ne kadar hızlı ve hangi düzeyde koordinasyonla tepki verdiğine bağlı olarak farklı senaryolar sunan araştırma; en iyi senaryoda bile 5,3 milyon kişinin daha kriz tarafından işsizliğe itileceğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre ayrıca, 2019 yılında işsiz olarak kaydedilen 188 milyonun üstünde, 24.7 milyon daha işsiz olacak.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nden yapılan açıklamada, ‘’2008-2009 küresel mali krizi küresel işsizliği 22 milyon artırdı. Şimdi ise virüs salgınının çalışma saatlerinde ve ücretlerde düşüşe neden olduğu için eksik istihdamda da büyüme bekleniyor’’ denilmekte.

Bu arada BM Batı Asya Ekonomik Komisyonu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, salgının bu yıl Arap dünyasında 1,7 milyondan fazla iş kaybı tehdidi oluşturacağı konusunda uyardı. Arap ülkelerinin gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) 2020 yılında daralan petrol fiyatları ve virüs bağlantılı kapanışların etkisiyle en az 42 milyar dolar küçülmesi bekleniyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün araştırmasında ‘’2020’de şimdiye kadar 1,7 milyondan fazla iş kaybedilebilirken, işsizlik oranı yüzde 1,2 puan arttı. 2008 küresel mali krizinin aksine, istihdamın tüm sektörleri etkilemesi bekleniyor. İşe erişimdeki azalmalar da ‘işçiler için büyük gelir kayıpları’ anlamına gelecek. Çalışmamız; bunların 2020 yılı sonunda 860 milyar dolar ile 3.4 trilyon dolar arasında olacağını tahmin etmektedir’’ diyerek ‘’Bu durum, mal ve hizmet tüketimindeki düşüşe dönüşecek ve bunun sonucunda işletmeler ve ekonomiler için gelecek beklentilerini etkileyecektir’’ uyarısında bulunuyor.

Öte yandan çalışma, bir veya daha fazla iş sahibi olmasına rağmen yoksulluk içinde yaşayan insanların sayısının da önemli ölçüde artacağını ve çalışma yoksullarının saflarına 8.8 ile 35 milyon daha fazla kişinin ekleneceğini tahmin ediyor ve ekonomik aktivitedeki düşüşten kaynaklanan gelirler üzerindeki baskının, yoksulluk sınırına yakın ya da altındaki çalışanları mahvedeceğini ön görüyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü, iş yerindeki işçileri korumak, ekonomiyi ve istihdamı teşvik etmek ve sosyal koruma, ücretli izin ve diğer sübvansiyonlar da dahil olmak üzere iş ve geliri desteklemek için acil, büyük ölçekli ve koordineli önlemler çağrısında bulunarak, özellikle bazı grupların; gençlik, yaşlı işçiler, kadınlar ve göçmenler de dahil olmak üzere iş krizinden orantısız bir şekilde etkileneceğine dikkat çekiyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü başkanı Guy Ryder,  ‘’2008’de dünya, küresel finansal krizin sonuçlarını ele almak için birleşik bir cephe sundu ve en kötü durumun oluşması önlendi. Bu tür bir liderliğe ihtiyacımız var ve şimdi çözmeliyiz’’ diyerek sözlerini noktaladı.

Arab News