Sudan’dan tahliye edilen 30 Suudi Cidde Limanı’nda karşılandı

Cidde İslam Limanı, Sudan’daki 30 Suudi Arabistan vatandaşını taşıyan yolcu gemisini kabul etti. Sudan’ın Sevakin Limanı’ndan yapılan seferlerin askıya alınmasında önce limana ulaşan son gemi koronavirüs (Covid-19) salgınını önlemek için alınan önlemler çerçevesinde kabul edildi. Bu gelişme, tahliye, nakliye ve ticaret gemileri istisna tutulmak üzere Suudi Arabistan’ın Avrupa Birliği ve 27 ülke ile yolculuklarını geçici olarak askıya almasının ardından geldi.

Limanlar Genel İdaresi Başkanı Yardımcısı Müsaid ed-Dureys, gemilerin limanlara gelişi ve sonrasında liman içinde ve yolculara yönelik önlemler bağlamında Sağlık Bakanlığı’nın aldığı tedbirler hakkında Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulundu. Buna göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık merkezleri, Suudi limanlarına ulaşan bütün gemi ve yolcuları inceleyerek yolcuları deniz sağlığı beyan formuna göre kontrolden geçiriyor ve gerekli tüm önlemleri alıyor. Yapılan incelemede pozitif bir vakanın tespit edilmesi halinde geminin yolcu ve mürettebatının limana girmesine izin verilmeyeceği vurgulandı.

Dureys, Limanlar Genel İdaresi’nin koronavirüs ile mücadele için gösterilen çabalar bağlamında Krallığa gelen tüm gemilere bazı bağlayıcı tedbirler getirildiğini açıkladı. Ayrıca Krallık ile Çin, BAE, Kuveyt, Bahreyn, Mısır, Lübnan, Suriye, Irak, Güney Kore, Umman, Sudan, Avrupa Birliği ülkeleri, İsviçre, Türkiye, Hindistan, Pakistan, Eritre, Etiyopya, Gine, Srilanka, Güney Sudan, Cibuti, Somali ve Filipinler arasında yapılan deniz seferlerini geçici bir süreyle askıya alan bir genelge yayınlandığını belirtti. Söz konusu genelgede Suudi Arabistan vatandaşlarının tahliyesi ile kargo ve ticaret gemileri hariç tutuldu. Genelgede ayrıca Suudi Arabistan vatandaşları ve ülkede geçici ikamet izni sahiplerinin söz konusu ülkelere gidişlerinin askıya alındığı, bunun yanı sıra söz konusu ülkelerin vatandaşlarının veya son 14 gününü bu ülkelerde geçirenlerin ülkeye girişlerinin doğrudan engelleneceği ifade edildi.

Dureys, Limanlar Genel İdaresi’nin önleyici tedbirlere büyük önem verdiğini, limanlardaki geliş ve gidiş salonlarıyla kontrol noktalarını kapsayan kamusal tesisler ve günlük işlerin yürütüldüğü özel ofislerin sterilizasyon faaliyetlerine devam edildiğini duyurdu. Sterilizasyon işlemlerinin sürekli olarak yürütüldüğünü belirttiği açıklamada limanlar ve gemilerin yolcularıyla doğrudan temas halinde olan rehberler ve müfettişler gibi tesis çalışanları için kişisel koruma sağlayan talimatların uygulandığını kaydetti Dureys ayrıca sağlık tedbirlerin alındığını, sterilizasyon işlemlerinin sürekli yapıldığını ve takip edildiğini vurguladı.

Şarkul Avsat