İsrail şüphelere rağmen, koronavirüste HIV ilacı kullanacak

İsrail, HIV ilaçlarının jenerik bir türünü şüphelere rağmen koronavirüsüne enfekte olan kişileri tedavi etmek için kullanılmasını onayladı.

İsrail Sağlık Bakanlığı’nın ön izninden sonra, AbbVie Inc tarafından üretilen anti-viral ilaç Kaletra’nın COVID-19 için olası bir tedavi olabileceğini belirtti.

SAVCILIK KULLANILMASI İÇİN İZİN VERDİ

AbbVie şirketinin Kaletra patenti 2024’te sona eriyor ancak Hindistan gibi bazı ülkelerde bu ilacın patent süresi doldu.

İlk defa savcılık bir ilacın jeneriğinin kullanılması için izin veriyor. İsrail’de 529 doğrulanmış Kovid-19 vakası bulunuyor.

Adalet bakanlığı yaptığı açıklamada “İsrail’deki patent ve resmi ithalatçıya sahip şirket, bugünlerde dünyanın dört bir tarafında yoğun talep gören bu ilaç için gerekli envanteri sağlayamıyor.Bu nedenle … ülke, patentin süresi dolduğu ülkelerden jenerik maddeleri ithal edebilecektir” ifadelerini kullandı.

“İLAÇ KORONAVİRÜS TEDAVİSİNDE ETKİLİ DEĞİL”

Jenerik Kaletra’nın patent sahibini korumak için HIV tedavisinde değil, yalnızca koronavirüs tedavisinde kullanılacağı belirtildi.

New England Journal of Medicine’de Çarşamba günü yayınlanan bir çalışmada, ilacın koronavirüs için potansiyel bir tedavi olarak etkili olmadığı belirtildi.

Şiddetli Kovid-19 hastalığı olan hastalara verilen HIV lopinavir ve ritonavir kombinasyonu olan Kaletra’yı alan ve standart tedavi gören hastalar neredeyse bir fark olmadığı belirtildi.

Johnson & Johnson, proteaz inhibitörü olarak bilinen benzer bir HIV ilacını yeni koronavirüse karşı test ediyor.

Perşembe günü, Uluslararası İlaç Üreticileri ve Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen bir panelde, J&J’nin kıdemli bilim insanı Paul Stoffels, HIV ilacı olan Prezista’nın COVID-19’a karşı herhangi bir etkisi olmadığını söyledi.

Stoffels gazetecilere verdiği demeçte, “Bilimsel çalışmalarımızdan bu ilacın COVID-19 üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını biliyoruz. Proteaz inhibitörlerinin herhangi bir etkisinin olma olasılığı oldukça düşük” ifadelerini kullandı.

Stoffels, eğer HIV ilaçlarının Kovid-19 hastaları üzerinde bir etkisi yoksa kullanılmalarını tavsiye ederek, “HIV hastası olan insanlar, kullandıkları ilaçların salgında gerekli olmayan bir şekilde kullanılması durumunda bu ilaçlarından mahrum kalacaklar” dedi.

İsrael Hayo