Körfez’de koronavirüs önlemleri artırılıyor

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı dün, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) 36 kişi de daha görüldüğünü, böylelikle ülkede vaka sayısının 274’e yükseldiğini duyurdu. Açıklamada ayrıca koronavirüsten iyileşen kişilerin sayısının 8’e yükseldiği bildirildi.

Bakanlık virüs ile ilgili soru ve endişesi olan herkesi 937 Sağlık İletişim Merkezi ile irtibata geçmeye davet etti.

9 bin 500 kişi karantinada

Koronavirüs İzleme Komitesi, Suudi Arabistan’daki virüs vakalarını takip ederken, ülkeye giriş noktalarında tüm önleyici tedbirleri uygulamaya devam etmenin ve bunları güçlendirmenin önemine dikkati çekti. Koronavirüs İzleme Komitesi tarafından yapılan bu açıklama, Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Tevfik er-Rabia başkanlığında gerçekleştirilen komite toplantısı sırasında geldi.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed Abdulali, ülkede enfekte olan kişilerin toplam sayısının 238 olduğunu ifade ederek, bu kişilerin çoğunluğunun ülkeye girer girmez gözlem altında tutulduğunu vurguladı.

Sözcü açıklamasında, virüs tespit edilen 180 kişinin salgının görüldüğü ülkelerle bağlantılı olduğunu belirterek 54 vakanın ise temas yoluyla virüs kaptığını ifade etti.

Bakanlık sözcüsü, 8 kişinin iyileştiğini söyleyerek iki kritik vaka hariç geri kalan 230 kişinin karantinada olduğunu ve durumlarının stabil olduğunu bildirdi.

115’i erkek, 123 kadın (ortalama yaş 45) ve 6 çocuktan oluşan vakaların 151 Suudi, 87 ise yabancı ülkelerden. Toplam karantina altında 9 bin 500 kişi bulunuyor. Gelişmiş laboratuvar testleri ile 14 binden fazla kişiye test yapılırken, 937 numaralı hat ile 240 bini aşkın insana hizmet sağlandı.

Abdulali, el sıkışmaktan kaçınmak, elleri yıkamak ve toplu yerlerden uzak durmakla birlikte, yurt dışından gelen herkesin 14 gün boyunca kendisini izole etmesi gerektiğini vurguladı.

Diğer yandan Ticaret Bakanlığı, malların ve stokların mevcudiyetini doğrulamak için 7 ila 18 Mart tarihleri arasında tüm bölgelerde 10 bini aşkın nokta gezdi.

Tedarikçiler, tüccarlar,  gıda ve temel ürünler için ayrılan toptan ve perakende satış noktaları, tıbbi ürün satan yerlere gidilen ticari keşif turunda, mal, ürün, stok açıkları ortaya çıkarılarak fiyat istikrarı gibi konuların sorunsuz işletilmesi hedeflendi.

Diğer yandan Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve İrşad Bakanlığı, ülkenin tüm bölgelerindeki müezzinlerin Cuma namazı için tek bir ezan okuma çağrısı yaptı. Bu yönerge, Suudi Arabistan Yüksek Alimler Konseyi’nin koronavirüsün yayılması önlemek ve insanların güvenliğini sağlamak adına alınan önlemler kapsamında cemaatle namaz kılınmasının askıya alınması kararının ardından geldi.

Vizelerin uzatılması

Suudi Arabistan Pasaport İdaresi, ülke içerisindeki yabancıların vize sürelerini uzatma kararı aldı. Yabancı ülkelerden gelenler için ülkede kalma süresi 180 iken bu süre alınan kararla uzatıldı.

Ülkede tüm havaalanlarında ise kargolar 24 saat boyunca alınmaya devam ediyor. Sivil Havacılık Otoritesi tarafından yapılan açıklamada, ilgili makamlarla gerçekleşen işbirliği çerçevesinde havaalanlarındaki kargo terminal tesislerinin sterilize edilmesi için gerekli tüm önlemlerin alındığı, işçiler ve ziyaretçiler için ise tüm istasyonlarda tıbbi kontrollerin yapıldığı kaydedildi. Açıklamada, çalışma ekiplerine tüm şehirlere mal ve hizmet akışını kolaylaştırmak adına tüm koruma ve önleme araçlarının sağlandığı aktarıldı.

Umman

Umman hükümeti, vatandaşlar ve özel sektör üzerindeki koronavirüs etkisini azaltmak için adımlar attı. Umman haber ajansına göre, atılan adımlardan biri temel gıda ürünlerinin ilave stokunun bulunduğunu, önümüzdeki altı ay boyunca tüketici ve gıda ürünleri için ücretsiz mağazaların sağlanacağı, gıda ve ilaçlar için hava kargo ücretlerinin azaltılacağı aktarıldı.

Kuveyt’te 6 vaka

Kuveyt Sağlık Bakanlığı, 6 yeni vaka ile ülkede koronavirüs bulaşmış kişi sayısının 148’e çıktığını duyurdu.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Abdullah es-Sened, yeni vakaların Birleşik Krallığa seyahat eden vakalarla bağlantılı olduğunu belirterek, iyileşen vakaların ise 18’e yükseldiğini söyledi.

BAE’de 27 yeni vaka

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) koronavirüs sebebiyle alınan önlemler kapsamında vatandaşların yurt dışına çıkışını yasakladı.

BAE Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı, yurt dışındaki tüm vatandaşların bulunduğu ülkedeki diplomatik misyonlarla iletişim kurmasını talep etti. BAE Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Feride el Huseni, ülkesinde 27 yeni vakanın görüldüğünü, 5 vakanın ise iyileştiğini duyurdu. Toplam 31 kişinin iyileştiği BAE’de vaka sayısı 140’a yükseldi.

BAE Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı, yurt dışından 4 bin 340 öğrencinin ülkeye dönüşünü sağlamak için Eğitim Bakanlığı ile koordinasyon halinde olduklarını, öğrencilerin burslarla ilgili işlemlerini takip etmek, önleyici tedbirlerin alınmasını sağlamak, sağlık koşullarını kontrol etmek ve en son gelişmelerden haberdar etmek için çaba sarf edildiğini aktardı.

BAE dün, aralarında 6 kişinin ailesinin İran vatandaşlığına sahip olduğu belirtilen 80 Güney Korelinin İran’dan tahliye edilmesine Abu Dabi yönetiminin katkı sağladığını açıkladı. BAE’nin bu adımı, koronavirüsün patlak vermesine tanıklık eden ülkelerle işbirliği kapsamında Güney Kore hükümetinin talebi üzerine gerçekleşti.

Bahreyn

Bahreyn, koronavirüs sebebiyle cuma namazı, camilerde farz namazlarının cemaatle kılınması ve yarından itibaren tüm bölgelerdeki salonların etkinliklerini durdurma kararı aldı. Bu bağlamda Bahreyn’de 22 Mart itibariyle devlet kurumlarında çalışanların evden çalışmasına karar verildi.

Şarkul Avsat