Suudi Arabistan’da maske ve steril malzeme üretimi sürüyor

Suudi Arabistan’daki fabrikalar, hükümetin koronavirüs ile daha etkin mücadele yürütmesi için üretim kapasitelerinde artırma ve geliştirme çabaları kapsamında aldığı önlemlere uygun olarak bol miktarda maske ve steril malzeme üretiyor. 

Hükümet, steril malzeme ve maskelerin virüsten etkilenenler ve vakalarla temas halinde olan ihtiyaç sahiplerine ulaştırmasını sağlamak ve yerel pazarda bol bulunmasını sağlamak için koruyucu sıhhi malzeme rezervini artırmaya çalışıyor.

Suudi Arabistan’daki bazı fabrikalar piyasaya ek olarak ülkedeki hastanelerin, kliniklerin ve tıp merkezlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak miktarda sıhhi malzeme üretecek. Şarku’l Avsat tarafından dün yapılan araştırmada başkent Riyad’daki sanayi alanındaki hazırlıklara ve iş akışına dair bilgiler edinildi. Yerel üretimde tesis başına günlük 20 binden fazla steril malzemenin yanı sıra, 100 binden fazla maskenin üretilmesine olanak sağlayan bir fabrikada işlerin sorunsuz bir şekilde devam ettiği gözlemlendi.

Riyad’daki bir tıbbi malzeme fabrikasının sahibi, ürettikleri miktarın piyasa için yeterli olduğunu ve önümüzdeki günlerde yaşanacak herhangi bir ek talep beklentisine karşı üretimlerini yoğunlaştırmalarının mümkün olduğunu söyledi. Riyad’daki Damad Tıbbi Edevat Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Faysal el-Muammer, ürettikleri koruyucu yüz maskelerinin üretim sayısının tedarikçilerden gelen tüm talepleri karşılayacak düzeyde olduğunu kaydetti.

Muammer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fabrikamız tarafından üretilen miktarlar yeterli ve piyasada kıtlık oluşturacak herhangi bir ek talep fark etmedik. Bizler ve diğer fabrikalardaki meslektaşlarımızın elinde yerel ihtiyacı karşılayacak düzeyde büyük bir potansiyel var. Aynı şekilde gerekmesi durumunda komşu ülkelere de ihracat yapabiliriz.”

Steril malzeme üretimi yapan bir Arap şirketinin üretim müdürü Nâyif el-Anezî de koronavirüs salgınının yayılmasından önce ürettiklerinden üç kat daha fazla talep olduğuna işaret etti ve steril malzemeye artan talebi karşılamak için büyük miktarlarda hammaddenin mevcut olduğu bilgisini verdi.

Şarkul Avsat