Diyanet’ten koronavirüse karşı 11 dua

Diyanet, koronavirüsten korunmak için manevi destek isteyen bir vatandaşa, tüm tıbbi önlemleri aldıktan sonra 11 dua önerisinde bulundu.

İstanbul’da yaşayan Mehmet Y.D. isimli bir vatandaş, e-devlet üzerinden Diyanet’e koronavirüsten korunmak için okunacak dua olup olmadığını sordu. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Mehmet Y.D. isimli vatandaşa verdiği cevapta sağlık ile ilgili konuların dini olmaktan çok, tıbbi konular olduğunu, bu konuda hekimlerin sözlerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Allah’a  imanı olan kimselerin, O’nun takdirine tam bir tevekkül ile teslimiyet göstermesi gerektiğini belirten Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, hastalık öncesinde tıbbî olarak öngörülen bütün önlemler alındıktan ya da hastalık süreci başlamışsa ilgili tedavi ve gözetim aşamasına riayet ettikten sonra, okunacak dualar hakkında şu tavsiyelerde bulundu:

FATİHA, YASİN, AYET EL-KÜRSİ, ENBİYA, KUREYŞ, İHLAS, FELAK, NAS

“Bu teslimiyet sırasında da gerek Kur’an-ı Kerim’den gerekse de Hz. Peygamber Efendimiz’in (sas) bizzat yapmış olduğu dualardan ve zikirlerden bilinenlerin tekrar edilmesi de manevi anlamda bir destek olacaktır. Bu sebeple, hangi niyetle okunursa ona deva olacağı bildirilmiş olan Fatiha ve Yâsîn sureleri başta olmak üzere, Ayet el-Kürsî, Hz. Yunus’un (as) duası olan Enbiya Suresi 87. ayeti, Kureyş, İhlas, Felak ve Nâs surelerini tekrar etmekte fayda vardır. Bununla birlikte Kur’an-ı Kerim’in bizzat kendisi şifa olduğu için; imkanı olanların tamamını hatmetmesi ya da bildiği yerleri okmaya devam etmesi de Allah Teâlâ’nın izniyle muhafazaya ve şifaya vesile olacaktır.

PEYGAMBER DUALARI

Peygamber Efendimizden (sas) nakledilen pek çok dua olmakla birlikte burada bir kaç tanesini nakletmekle yetineceğiz. Daha detaylı dua metinleri için Başkanlığımız yayınlarından çıkmış olan Dualar adlı esere müracaat edilebilir:

a) Enes (r.a.)’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah (s.a.s) şöyle duâ ederdi: “Allah’ım! Alaca hastalığından, delilikten, cüzzamdan ve kötü (müzmin) hastalıklardan sana sığınırım.”(اللهم إني أعوذُ بكَ مِن البَرَصِ والجُنون، والجُذامِ، ومِن سيئ الأسقَام) (Ebu Davud, Tefriu’ ebvabi’l-vitr, 32)

b) Resûlullah (s.a.s) torunları Hasan ve Hüseyin için (atası Hz. İbrâhim’in oğulları İsmâil ile İshak için yaptığı dua ile;) “Her tür şeytandan, haşereden, kem nazardan Allah’ın tam kelimelerine (sonsuz iradesine ve hükmüne) sığınırım.”  (أَعُوذُ بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ ، وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّةٍ) diye dua ederdi. (İM3525 İbn Mâce, Tıb, 36)

c) Peygamber Efendimizin (sas) dualarından biri de şöyleydi: ‘Allah’ım! Verdiğin nimetlerin yokluğundan, bahşettiğin afiyetin yitip gitmesinden, ceza ve gazabının gelip çatmasından sana sığınırım.”(اللَّهُمَّ إِنِّى أَعُوذُ بِكَ مِنْ زَوَالِ نِعْمَتِكَ وَتَحْوِيلِ عَافِيَتِكَ وَفُجَاءَةِ نِقْمَتِكَ وَجَمِيعِ سَخَطِكَ) (Ebu Davud, Tefriu’ ebvabi’l-vitr, 32)”

HASTALIĞI YAYANLAR VEBAL ALTINA GİRER

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, cevabında ayrıca, koronavirüs önlemlerine de işaret ederek bulaşıcı hastalığı yayanların dinen vebal altına girmiş olacağı uyarısında bulundu:

“Kemik kırılması, böbrek taşı sorunları gibi bulaşıcılığı olmayan ve ilgili şahısla sınırlı olan sorunlarda, kişi kendisine yapılan tavsiyelere uyup uymamakta kendi iradesini ortaya koyabilir. Ancak bulaşıcı ve hayati sakıncası olan konularda, her fert yetkililerin verdiği direktiflere ve kurallara uymakla yükümlüdür. Bu yükümlülük kanuni olduğu kadar, ahlakın ve dinimizin gerektirdiği bir zorunluluktur. Çünkü hiçbir ferdin başka insanlara hastalık bulaştırmaya, onların hayatlarını riske atmaya hakkı yoktur. Aksine hareket edenler dinen vebal altına girmiş olurlar.”

Körfez Haberi