İsrail’de Ağlama Duvarı taşını öpmek yasaklandı

Her dakika daha fazla insana bulaşan koronavirüsü salgını nedeniyle ülkeler önlem almaya devam ediyor. İsrail  vatandaşları Sağlık Bakanlığının yayınladığı önlemlere uyma koşuluyla Ağlama Duvarı’ndaki faaliyetlerine devam edebilirler.

İsrail’de 700’ün üzerinde doğrulanmış koronavirüs vakası bulunuyor. Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, salgının yayılmasını önlemek için 10 kişiden fazla insanın bir araya gelmesini yasakladı.

Alınan önlemler kapsamında ülke genelinde sinagoglar da dahil olmak üzere çok sayıda ibadet yerleri kapılarını kapattı. Fakat, Musevilik’in en kutsal yerlerinden biri olan ağlama duvarı hakkında soru işareti vardı.  Her gün yüzlerce insan, günlük ibadetlerini yapmak için burada toplanıyordu. Aynı zamanda burada Bar Mitzvah törenleri (erkelerin 13, kızların 12 yaşına geldiklerinde görevlerini üstlenebilecek kadar büyüdüklerini göstermek için yapılan tören) de yapılıyordu. Aynı zamanda ibadet edenler ağlama duvarını da öpüyordu ki bu da oldukça büyük bir risk.

Ağlama Duvarı Hamamı Shmuel Rabinowitz, Sağlık Bakanlığı ile birlikte, ibadet etmek için duvara gelecek kişiler arasında yeterli mesafe olması koşuluyla Ağlama Duvarı’na gelmeye devam edebileceklerine karar verildiğini belirtti. Rabinowitz’in açıklamasının ardından Ağlama Duvarı’na akın eden kişiler aralarında yeterli mesafeyi bırakarak ibadet ettiler.

Bar Mitzvah törenleri de yapılmaya devam ediyor ancak katılan kişi sayısı aile tarafından sınırlandırılıyor.

En önemlisi ise, Ağlama Duvarı taşının ya da Mezuza’ların (bazı Museviler evlerinin giriş kapısının sağ pervazına, içine Tevrat’tan bölümler koydukları kutu) öpülmesine ilişkin karar alındı. Alınan karara göre ibadet edenlerden bunu yapmamaları istendi.

Jerusalem Post