Wuhan’dan tahliye edilen Yemenli öğrenciler

Yemen: Koronavirüs vakası yok

Yemen Sağlık ve Toplum Bakanı Nasır Bavam, ülkesinde yeni tip koronavirüs vakası olmadığını belirterek, acil durumlardan kaçınmak için önleyici talimat ve yönergelere dikkat edilmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Yemen ordusuna ait “September Net” internet sitesinin haberine göre Sağlık Bakanı, bakanlığın 18 Ocak ila 15 Mart tarihleri arasında kara, deniz ve hava girişlerinden geçen 50 bin 342 kişi olduğunu tespit ettiğini, belirlenen noktalarda ihtiyati tedbirlerin alındığına dikkati çekti.

Bavam açıklamasında, Sağlık Bakanlığı’nın tüm koruyucu ekipman ve sağlık malzemelerine dikkat ettiğini ifade ederek, geçici başkent Aden, Taiz ve Mukalla’da koruyucu ekipman, malzeme ve test araçlarının sunulacağını vurguladı.

Yemenli yetkili, sağlık ekiplerinin salgına müdahale etme görevlerini yerine getirebilmeleri ve gerekli tıbbi personelin geri kalanını eğitmek için çalışmalara devam ettiğini, ülkeye giriş yapan kişilerin incelenmesi için ise ateş ölçer gibi cihazların kullanıldığını bildirdi.

Sağlık Bakanı, tüm valilik ve ilçelerde hızlı müdahale için bakanlığın ekiplerini faaliyete geçirdiğini, sağlık merkezlerindeki acil durum odaları hazırlığının artırıldığını, bakanlığın tüm şubeleri aktif etmek adına Aden’de Sağlık Bakanlığı Acil Merkez Operasyon Odası’nın bulunduğunu vurguladı.

Diğer yandan, Yemen hükümeti, uluslararası topluluk ve Birleşmiş Milletler’den (BM) İran destekli darbeci Husi milislerine yüzlerce yolcuyu serbest bırakması için baskı yapmaları talebinde bulundu. Husiler, sağlık standartlarını uygulamada virüsü bahane ederek yüzlerce yolcuyu elinde tutuyor.

Hükümet, koronavirüs salgını ile mücadele amaçlı gerekli tüm önlemleri aldığını doğrularken, yurt dışından gelen herkesi sınır kapılarında incelemeye tabi tutuyor.

Yemen resmi haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, hükümetin geçtiğimiz Pazartesi gününden bu yana Husi milislerin yolcuları barınaksız bir şekilde açık alanda tutmasını kınadığı kaydedildi.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, aralarında yaşlı ve çocuklarından bulunduğu yüzlerce yolcunun insanlık dışı muamele gördüğü bildirildi.

Açıklamada, vatandaşların içinde bulunduğu trajik durum, gözaltında tutulmaları ve gerekli sağlık hizmetlerinde yoksun olmalarının hayatları için büyük tehlike oluşturduğu ifade edilerek, bu durumun Husilerin insan onuru ve ihlallerinin çirkin fotoğrafını yansıttığı aktarıldı.

Şarkul Avsat