İkinci bir koronavirüs dalgası, Asya ülkelerini kasıp kavuruyor

Avustralya’nın meşhur Bondi Plajı’ndan Yeni Delhi’ye kadar Asya’nın tüm bölgelerinde yetkililer, yeni tip koronavirüsün patlak vermesini engellemek için hafta sonu boyunca çalışmalarını yoğunlaştırırken, salgının kontrol altına alındığı bölgelerde ikinci bir salgın dalgası kaydedildi.

Bu minvalde ordunun konuşlandırıldığı Malezya gibi farklı ülkelerde, insan hareketinin sınırlandırılmasına yönelik önlemler alındı.

Virüsün ilk Wuhan şehrinde ortaya çıktığı ve 80 binin üzerinde vakanın kaydedildiği Çin hâricinde, Asya’da salgından en çok etkilenen ülke 8 bin 500’den fazla vaka ile Güney Kore’ydi.

Çin’de virüs taşıyıcıları günden güne azalırken, diğer ülkelerdeki vaka sayıları ise artmaya devam ediyor. Tayland’da 188 yeni vaka ile vaka sayısında ani bir artış kaydedildi. Bu da, salgının henüz herhangi bir vaka bildirmeyen Myanmar (Burma) ve Laos gibi komşu ülkelere sıçramış olabileceği korkusunu uyandırdı.

Yabancı ülkelerden gelenlerin alınmadığı ve bin 300 vakanın kaydedildiği Avustralya da ise hükümet, vatandaşlardan yurtdışı seyahatlerini iptal etmelerini talep etti. 300 vakanın görüldüğü Pakistan ise tüm uluslararası uçuşları askıya aldı. Ülkeye gelenlerin virüs sayısının artmasına neden olduğu ve böylece 432 vakanın kaydedildiği Singapur da ise ziyaretçilerin ülkeye girişleri kısa bir süre için engellendi.

Milyonlarca Hindistanlı, salgınla mücadelede kapsamında sokağa çıkma yasağına maruz kaldı. 1,3 milyar insanın yaşadığı ve 320 vakanın görüldüğü ülkede virüs teşhis testi sayısı artırıldı. Diğer yandan, bu vaka sayısının gerçeği yansıtmadığı düşünülüyor.

Güneydoğu Asya ülkelerini salgınla “savaşmaya” çağıran Dünya Sağlık Örgütü (WHO),  salgının buradaki zaten zayıf olan sağlık sistemlerinin çökmesine yol açacağından endişe duyuyor.

Salgının kontrol altına alındığı düşünülen ülkelerdeki yetkililer, özellikle yurtdışından gelenlerle bağlantılı ikinci bir salgın dalgası riskiyle karşı karşıya. Henüz en kötü senaryo ile karşılaşmamış gibi görünen Hong Kong’da, birçok kişinin şehre geri dönüşüyle vaka sayısı geçen hafta neredeyse iki katına çıkmıştı.

Şarkul Avsat