Koronavirüs salgınında dikkat edilmesi gereken maske kullanımı

Dünya Sağlık Örgütü’nün bazı yetkilileri klinik maske kullanılmasının etkili olmadığını belirtti. Markalar ise ard arda insanların kullanabileceği maske koleksiyonlarını tanıttı.  

2020 İlkbahar – Kış koleksiyonu kapsamında, dünyanın sonunu estetik hale getirmek isteyen Off-White markası, Virgil Abloh’ın tasarladığı 8 adet maskeyi piyasaya sundu.

LÜKS MASKELER ÜRETİLDİ

Mad Max filmindeki cerrah gibi giyinme isteği, Tokyo’nun Harajuku ve Shinjuku bölgelerinde yaşayan gençlerin kıyamet anime kostümlerini gerçek hayatta kullanmaya başladığı Japon sokak kültüründen ortaya çıktı. Günümüzde gerçek kıyamete yaklaştıkça Off-White’ın maskeleri daha da değer kazandı ve StockX2019 maskeleri 200 dolara çıktı.

Yüz maskeleri ne kadar havalı ve eski görünürse o kadar büyük etki uyandırıyor. Ancak sağlık alanındaki DSÖ, NHS, İngiltere Halk Sağlığı ve Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi gibi saygın kurumlar ve uzmanlar tarafından maske tavsiye edilmiyor. Yarardan çok zarar verebilir.

KLİNİK MASKELERİ KULLANMAYIN

DSÖ’nün 2002 SARS salgınına karşı yürütülen mücadelesinde yer alan bir sağlık uzmanı olan David Heymann, Chatham House basın toplantısında maske kullanılmamasını tavsiye etti. Heymann, “Enfeksiyon kapmayı engellemek için kullanılan maske bazen çok etkili değildir. Çünkü insanlar onu yemek yemek için çıkarır, çoğu kez yanlış takılır ve ıslanırlarsa ya da biri maskeye hapşırırsa bütün etkisini kaybeder maske” şeklinde konuştu.

Maske salgın merkezlerinde yaşayan insanlar arasında popüler gibi görünseler de, yüz maskelerinin klinik kullanımının amacı hastayı bakıcıdan değil sıvılardan korumaktır.

Parçacıklar yine de kumaşa nüfuz edebilir. Çoğu insan maskeyi uygun şekilde takmıyor. Ancak, kendinizi maske takarak daha güvende hissediyorsanız klinik olarak onaylanmış seçenekleri kullanmayın. Klinik maskeler sizin için üretilmedi ancak Off-White markaları senin için üretildi.

Esquire Middle East