Jameel Ahmad, FXTM'de Para Birimi Stratejisi ve Pazar Araştırması Küresel Başkanı

Petrol 15 dolara düşebilir!

ABD ham petrolü, 2003’ten bu yana en düşük seviyesine ulaştı. Ancak daha da düşmesi muhtemel. Son işlem haftası, çok sayıda finansal sınıfında maddi kayıplar yaşanmasıyla küresel piyasalar için bir felaket olarak görülüyor.

Kayıp yaşayanlardan biri kısa süre içinde yüzde 5’in üzerinde gerileyen ve koronavirüs ile mücadelede alınan tedbirler kapsamında Avrupa ülkeleri gibi kısmi sokağa çıkmanın yaşanacağı endişeleri yaşayan, bir hafta gibi zaman diliminde yüzde 12 zayıflayan İngiliz Sterlini oldu.

Bununla birlikte, İngiliz Sterlini’nin 1985’ten bu yana en düşük seviyelerine ulaşma ihtimalleri de konuşuluyor.

Ticari alımları yaklaşık yüzde 20 düştü ve ABD ham petrolü 2003’ten bu yana, 20 dolar civarına, en düşük seviyesine düştü. Ancak petrol fiyatlarının daha da düşmesi muhtemel.

Hepimiz biliyoruz ki, koronavirüs salgını benzeri görülmemiş ve 1918 İspanyol Gribi’nden bu yana karşılaştırabileceğiniz bir şey yok. Ancak, herkes koronavirüsün dünya ekonomisinde felaket bir etkiye sahip olduğunu görüyor.

Çok sayıda ülke, koronavirüsle mücadele edebilmek için daha fazla kontrol ve karantina duyurma sürecinde. Ülkeler kontrollerinin üst sınırına ulaştığının ya da virüsün  her yere yayıldığının duyurulmasına kadar, bunun dünya ekonomisine ne kadar büyük olumsuz etki ettiğinin göz ardı edileceğini düşünüyorum.

Gerçek şu ki, zaten küresel bir durgunluk ortamındayız, ancak veriler henüz ortaya çıkmadı ve ortaya çıktığında, verilerde bunu kanıtlayacak.

Hızla hareket eden bir arabanın acil bir şekilde durduğu ve kimsenin arabanın, normal olarak tanımladığımız hızda çalışıp çalışmayacağı hakkında en ufak bir fikrinin olmadığı bir durumun içindeyiz. İyimserler bile bu endişelerin birkaç ay sürebileceğini belirtiyor.

Petrol fiyatları, 20 dolara kadar gerilerken, daha ne kadar gerileyebileceğini düşünmeliyiz. Düştükten sonra, ne kadar düşük olabileceğini merak etmeliyiz. 15 dolar ya da daha da düşmesi mümkün.

Arabian Business