BM: İnsanlık, Kovid-19 tarafından tehdit ediliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, koronavirüsle mücadelede Aralık 2020’ye kadar sürecek olan 2 milyar dolarlık küresel insani yardım planını başlattı. Guterres Kovid-19’un tüm insanlığı tehdit ettiğini vurguladı. “Tüm insanlık, Kovid-19’u ortadan kaldırmak için çalışmalıdır. Bir ülkenin bu konuda tek başına yürüteceği çabalar yeterli olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Nisan-Aralık aylarını kapsayacak olan plan dünyanın en yoksul ülkelerinde virüsle mücadele etmeyi ve kadınlar, çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olan insanlar ve engelli kişiler gibi en savunmasız kişilere yardımcı olmayı amaçlıyor.

Guterres yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Kimseyi geride bırakmayan, herkes için yeni, sürdürülebilir ve kapsamlı bir ekonomi elde edene kadar en çok etkilenen ülkelerde erken iyileşme ve müdahale planları geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Bileşmiş Milletler koordinatörleri ve ekipleri, bu salgının sosyal ve ekonomik yansımalarına çare bulma çabalarında tüm ülkeleri desteklemek istiyor. Bu da, uygun bir finansman mekanizmasının kurulmasını gerektirecek.”

Genel Sekreter’in açıklamalarına göre 80 sayfalık uluslararası planda, laboratuvar testleri ve hastaların tedavisi için tıbbi ekipman satın alınması, mülteci kamplarında el yıkama noktalarının oluşturulması, farkındalık kampanyalarının başlatılması ve Afrika, Asya ve Latin Amerika ile insani hava köprülerinin kurulması gibi başlıklar bulunuyor.

Çok sayıda ülkenin ihtiyaçlarına yanıt vermeye yönelik bu plan, Afganistan, Libya, Suriye, Orta Afrika, Güney Sudan, Yemen, Venezuela, Ukrayna, İran ve Kuzey Kore gibi yaklaşık 20 ülkeye öncelik veriyor.

Guterres aynı zamanda 100 milyon insanın bağlı olduğu mevcut insani müdahale planlarına sürekli destek çağrısında bulundu.

Salgının nasıl yayıldığını tahmin etmenin zorluğunu vurgulayan BM, bu konuda iki olasılığa dikkat çekiyor. İlki, salgını üç ya da dört ay içerisinde yavaşlatarak Kovid-19’un hızla kontrol altına alınması. Böylece halk sağlığı sektörleri ve ekonomik koşullar düzeyinde “nispeten hızlı bir toparlanma” sağlanacak.

İkinci olasılık ise başta Afrika, Asya ve bazı Latin Amerika ülkeleri olmak üzere en savunmasız ülkelerde şu anda tanık olunan küresel geri kalmayı daha da kötüleştirecek şekilde sınırların uzunca kapatılması ve hareketin kısıtlanmasına neden olacak şekilde salgının hızlıca yayılması.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, aşırı kalabalık hücrelerdeki veya kapalı yerlerdeki mahkumların ve virüs karşısında en savunmasız durumda olan tutukluların salgından korunması için serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Kovid-19’un huzurevleri ile ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinin yanı sıra hapishaneleri, hücreleri ve göçmen gözaltı merkezlerini de etkilemeye başladığına değinen Bachelet, bu alanlarda çok daha savunmasız insanların bulunabileceği ihtimaline değindi.

Bachelet, birçok ülkedeki gözaltı merkezlerinin aşırı kalabalık olmasının virüsün tutuklu ve gardiyanlar arasında hızla yayılmasına sebep olduğunu vurguladı. Aynı zamanda buralarda genellikle hijyen koşullarının sağlanmadığını, sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğunu, bazen de hiç bulunmadığını dile getirdi.

AFP’nin verilerine göre aralık ayında başlayan koronavirüs salgını nedeniyle dünya çapında 19 bin 246 kişi öldü. Doğrulanan vaka sayısı da 427 bini aştı.

Salgın halihazırda savaş, doğal afet ve iklim değişikliği nedeniyle insani krizlerden muzdarip ülkeleri daha fazla tehdit ediyor.

 

Şarkul Avsat