OECD: Pandemi ile mücadele edebilmek için yeni Marshall planı çağrısında bulundu

Ekonomilerini koronavirüs pandemisinden korumaya çalışan zengin hükümetlere, küresel durgunluğu ve yoksul ülkelerden gelecekte gelebilecek virüs tehlikelerini önlemek için koordinasyon çağrıları yapılıyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Genel Sekreteri Angel Gurria, bu koordinasyonun hem 1930’lardaki New Deal (Yeni Anlaşma) hem de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın yeniden inşa edilmesini sağlayan Marshall Planınından daha kapsamlı olması gerektiğini belirtti.

Küresel durgunluğun bu yılın ilk yarısında devam etmesini beklediklerini belirten Marshall planı kapsamında kurulan OECD Genel Sekreteri, Angel Gurria, “Uzun süreli bir  durgunluktan kaçınmak için şimdi harekete geçmeliyiz. Sadece büyük, güvenilir, uluslararası olarak koordine edilmiş bir çalışma halk sağlığı acil durumuyla başa çıkabilir, ekonomik şoku azaltabilir ve toparlanma yolunu geliştirebilir” dedi.

Birçok hükümet Kovid-19 pandemisine karşı 2008 mali krizinden daha kapsamlı, devasa ekonomi paketleri açıklarken şimdiye kadar G7 veya G20 gibi önemli kuruluşlardan toplu bir eylem planı açıklanmadı.

Suudi Arabistan’da yapılacak olan 2020 G20 zirvesi, sanal bir zirve yapmaya hazırlanıyor.

Allianz baş ekonomisti Ludovic Subran, özellikle Afrika’daki yoksul ülkelerle birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Subran, “Tüm uluslararası önlemler herhangi bir koordinasyon olmadan alındı” ifadelerini kullandı.

Gurria, hükümetlerin toplu test ve aşı araştırmaları da dahil olmak üzere bilim alanında ilerleme sağlayabilmek için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

Bazı ülkelerin ekonomik paketler kapsamında, bu dönemde çalışamayacak çalışanlara nakit yardımının yapılması gerektiğini söyledi.

Stratejik şirketler için kurtarmalardan da söz eden OECD genel başkanı, hükümetlerin küçük ve orta büyüklükteki özellikle de hizmet ve turizm alanındakilere yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Zengin ülkeler ve bu ülkelerin merkez bankaları, Kovid-19 ile mücadele edebilmek için trilyonlarca dolarlık paket açıkladılar. Ancak sermaye piyasalarına ve yeterli sağlık sistemine erişimi olmayan yoksullar için endişeler artıyor.

Londra merkezli Renaissance Capital Global baş ekonomisti Charlie Robertson, “Güney Afrika virüsü kontrol altına alamazsa, virüs yeniden yayılır. Hiçbir ülke, diğer bütün ülkelere seyahat yasağını göze alamaz” diye konuştu.

G7 ve G20’den harekete geçmesini isteyen Robertson “ bu virüs krizini ele almak için küresel bir finasman çözümü olması gerektiğini savunmaya devam edeceğim” dedi.

Robertson, en gelişmiş ekonomilerin yer aldığı G7’nin daha az gelişmiş ekonomilere sıfıra yakın cari oranla yardım edebileceğini fikrini öne sürdü.

Ancak, ABD küresel koordinasyon için herhangi bir açıklamada bulunmazken, Washington kendi sorunlarını çözmeye çalışıyor.

ABD kongresi Pazar günü, zor bir dönemden geçen Amerika ekonomisini desteklemek için iki trilyon dolarlık acil durum paketi üzerinde anlaşamadı.

Demokratlar, Cumhuriyetçilerin planının milyonlarca işçiyi ya da yeterli kapasitede olmayan sağlık sistemini yeterince korumadığını belirtiyor.

Dünya genelinde koronavirüsünden ölenlerin sayısı 20 bini aştı ve bir milyara yakın insan karantina altında aynı zamanda onlarca ülkede çok sayıda işletme kapandı.

BBC’ye verdiği röportajda Gurria, yetkililerin birkaç hafta önce pandemide bir iyileşme yaşanacağına olan inançlarını “ iyimser” olarak tanımladı.

Gurria, ülkelerin önümüzdeki yıllarda ekonomik sorunlarla uğraşacaklarını da belirtti.

Capital Economics’in baş ekonomisti Neil Shearing, çoğu ekonominin birkaç yıl içinde Gayri Safi Yurt içi Hasıla da (GSYİH) koronavirüs öncesi trendlerine dönmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Shearing, kalıcı olarak daha düşük bir GSYİH’nin de mümkün olduğunu belirtti.

Shearing, “Riskler, çok borcu olan euro bölgesinde ve kırılgan bilançolara sahip EM’lerde (gelişmekte olan piyasalar) en yüksek seviyede” ifadelerini kullandı.

Arab News