Husilere ait SİHA’lar Koalisyon güçleri tarafından düşürüldü

Suudi Arabistan öncülüğündeki Yemen’de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu bugün, İran destekli darbeci Husi milislerin silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) Koalisyona bağlı ortak kuvvetler tarafından düşürüldüğünü duyurdu.

Yemen’deki Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Türki el-Maliki “Cuma sabahı, koalisyon güçleri İran destekli darbeci Husi milislerinin Ebha ve Hamis Muşayt şehrindeki sivillere saldırı için yollanan silahlı insansız hava araçlarının imha edildiğini” açıkladı.

Koalisyon, Yemen hükümetinin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Yemen’de ateşkes çağrısını kabul etme ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sonuçlarıyla mücadele kararına desteğini açıklamıştı.

Albay Türki el-Maliki, Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nın BM Genel Sekreterinin Yemen Özel Elçisi Martin Griffiths’in, Yemen’de ateşkesin sağlanması, gerginliğin azaltılması, insani ve iktisadi alanlarda taraflar arasında karşılıklı güven inşa etmek için adımlar atılması, Yemen halkının acılarının hafifletilmesi ve  yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tehdidi ile mücadelesine dair çabalarını desteklediğini belirtti.

Şarku’l Avsat’a konuşan Yemen hükümeti sözcüsü Racih Badi, “BM Genel Sekreteri tarafından yapılan ateşkes çağrısını memnuniyetle karşılıyoruz. BM’nin ve Yemen Özel Temsilcisi’nin ateşkes için Husi milislerine baskı yapmalarını umuyoruz. Çünkü Sarvah’ta, Dali’de ve Taiz’de saldırılar gerçekleştiren taraf odur. Marib’de sivillere balistik füzeler kim attı? Biz saldırmıyoruz, sadece kendimizi savunuyoruz. Eğer BM ateşkes konusunda ciddiyse, Husiler üzerinde gerçek bir baskı oluşturmalıdır” dedi.

1990’dan 2012’ye kadar Yemen’i diktatörlükle yöneten Ali Abdullah Salih Arap Baharı sürecinde ülkede başlayan halk gösterileri sonucu koltuğunu terk etmiş, göstericiler ve yönetim ile varılan uzlaşı sonucu Salih’in koltuğuna yardımcısı Abdur Rabbuh Mansur el-Hadi oturmuştu. Ülkede ilk defa demokratik seçimler gerçekleştirildi. İktidar boşluğundan yararlanan Husi Ensarullah örgütü ise başkent Sana’ya saldırarak askeri darbe yapmış, beraberinde de Salih ile ittifak kurmuştu. 2017’de ittifakı bozan Salih Husiler tarafından öldürüldü.

İran rejimi tarafından silahlandırılan Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri işgal ediyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten bu yana Husilere karşı uluslararası toplumun tanıdığı meşru Yemen hükümetine destek veriyor. Koalisyon Husi darbecilerin yanı sıra Yemen’in doğusunda mevzilenen Arap Yarımadası el-Kaidesi ve DEAŞ Sana’a Vilayeti terör örgütlerine karşı da mücadele ediyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Yemen’de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu’nda Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Fas, Senegal, Sudan, ve Birleşik Arap Emirlikleri silahlı kuvvetleri bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Pakistan ve Somali ise koaliyona dışarıdan destek veriyor.

Şarkul Avsat