​Terör ve koronavirüs salgını Mali’deki seçimlere katılımı düşürdü

Mali’de DEAŞ ve El-Kaide bağlantılı grupların saldırılarını artırması ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasına ilişkin endişelerin arasında geçtiğimiz gün yapılan genel seçime katılım oldukça düşük oldu.

Resmi olmayan ön verilere göre koronavirüs kaynaklı 2 can kaybı ve 25 vaka tespit edilmesiyle yaşanan korku nedeniyle seçimlere katılım oranı bölgelere göre yüzde 6 ila 10 arasında kaldı.

Koronavirüs salgınının hızla yayıldığı bir dönemde seçimlerin düzenlenmesi sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların tepkisini çekti.

Ancak hükümet ve siyasi partiler, 2018’den bu yana iki kez ertelenen seçimleri bir kez daha ertelemenin siyasi bir kriz yaratacağı gerekçesiyle seçimlerin zamanında yapılması gerektiğine karar verdi.

Malili yetkililer, seçim merkezlerinde salgını önleyici tedbirler alsa da, bunlar yeterli görülmedi.

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Ebubekir Kitta, sıkı güvenlik önlemleri altında oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, “Tüm önlemler alındı. Mali halkı korkmadan sandık merkezlerine gitmeli” dedi.

Fakat, Cumhurbaşkanı’nın çağrısı halk nezdinde fazla yanıt bulmadı ve katılım oldukça düşük kaldı.

Ülkedeki seçim sonuçları henüz açıklanmazken, düşük katılım oranının milyonların iradesini yansıtmadığı gerekçesiyle seçimin iptal edilmesi yönünde talepler oldu.

Koronavirüs salgını, büyük şehirlerde, özellikle de başkent Bamako’daki seçmenlerin oy merkezlerine gitmesini engellese de, özellikle ülkenin orta ve kuzey kesimlerinde zayıf katılım oranının en büyük nedeni terör oldu.

Bu bölgelerdeki birçok sandık merkezi El Kaide veya DEAŞ ile bağlantılı olduğuna inanılan unsurlar tarafından kapatıldı.

Segou bölgesindeki bir köyde, kimliği belirsiz silahlı kişiler oy merkezine saldırarak içindeki ekipmana el koydu. Saldırganlar, ofis başkanı ve yanındaki yerel bir yetkiliyi de kaçırdı.

Ayrıca, ana muhalefet partisi Cumhuriyet ve Demokrasi Birliği’nin (URD) lideri Soumaila Cisse ve ekibindeki 8 kişi seçim çalışmaları için bulundukları ülkenin orta kesimindeki Niafunke bölgesinde kaçırıldı.

Bazı kaynaklar, Cisse ve ekibinin  El Kaide ile bağlantılı bir grup tarafından kaçırıldığını öne sürdü.

Şarkul Avsat