Expo 2020 Dubai, sanal toplantı düzenledi

Expo 2020 Dubai, Kovid-19’un dünya üzerindeki etkisi üzerine sürmekte olan istişarelerin bir parçası olarak, uluslararası etkinliğe katılan ülkelerin temsilcileri ve yönetim kurulu ile ikinci bir sanal toplantı düzenledi.

Katılımcı ülkeler, büyük uluslararası etkinliğe hazırlanmada yer alan herkesin sağlığını ve güvenliğini sağlamak için dünya ülkeleri tarafından alınan önlemleri Yönetim Kurulu’na bildirdiler.

Ayrıca, yönetim kurulu Kovid-19’un dünyadaki kamu sağlığı, toplum ve ekonomi üzerindeki yayılmasının etkisini gözden geçirdi. Üyeler, bu eşi görülmemiş küresel krizin etkilerinin incelendiği bir zamanda, uluslararası toplumla dayanışmalarını yeniden teyit etti.

Expo 2020 Dubai organizatörleri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin uluslararası ortaklarla birlikte çalışma amacını sadakatle yansıtan uluslararası bir fuar organize etme taahhüdünü teyit ettiler ve bunun, ortak zorlukları ele almak ve bu zorluklara uluslararası işbirliği ruhu içinde çözüm aramak için kapsamlı bir uluslararası forum olduğunu belirttiler. Bu koşulların Expo 2020’yi uluslararası bir forum olarak her zamankinden daha fazla güçlendirdiğini ifade ettiler.

EXPO 2020 DUBAİ’NİN TARİHLERİ DEĞİŞTİRMEK ÜZERİNE ÇALIŞILACAK

Kurul, yürürlükteki yasal çerçeve dahilinde Expo 2020’nin açılışını bir yıllığına erteleme konusunu incelemek üzere, Uluslararası Expo’dan sorumlu hükümetlerarası kuruluş olan Uluslararası Fuarlar Ofisi’nin talebini kabul etti. Uluslararası Fuarlar Ofisi, üye ülkeler ve Expo 2020 Dubai’nin organizatörleriyle birlikte tarihleri değiştirme üzerine çalışacak. Sadece Uluslararası Fuarlar Ofisi Genel Kurulu erteleme konusunda nihai kararı verme hakkına sahip olacak. Uluslararası Fuarlar Ofisi’nin mutabakatının 28. Maddesi, tarihte yapılacak herhangi bir değişikliğin Üye Devletlerin oylarının üçte iki çoğunluğa sahip olmasını gerektirdiğini öngördü.

Bu karara ilişkin olarak, BAE Uluslararası İşbirliği İşleri Devlet Bakanı ve Expo 2020 Dubai ofisi Genel Müdürü Reem bint İbrahim el-Haşimi, “Durum dünyada hızla gelişiyor ve gelişmeleri tahmin edilemiyor. Geçen haftadan beri, Kovid-19’un Expo 2020 Dubai için planlarımız ve ekipmanlarımız üzerindeki etkisini gözden geçirmek için Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki ve dünyadaki ilgili taraflarla sürekli olarak görüşüyoruz. Expo 2020 Dubai’ye katılmaya hala kararlı olsalar da, birçok ülke Kovid-19’dan büyük ölçüde etkilendi ve bu ülkeler açılışı erteleme gereksinimlerini dile getirdi. Dayanışma ve birlik ruhu içinde bugünkü Yönetim Kurulu toplantısında bir yıl süreyle erteleme söz konusu çalışma için bir öneri isteği desteklendi. Bu zorluğun üstesinden geldikten sonra gücümüzü ve kararlılığımızı artıracağından tamamen eminiz. Ortak ve acil önceliklerimiz için, İnsanlığın şimdi bu küresel meydan okuma ışığında her zamankinden daha fazla birleşmesi gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Uluslararası Fuarlar Ofisi Genel Sekreteri Dmitriy Kreknitz, Expo 2020 Dubai organizatörlerinin yaklaşımına ve Yönetim Kurulu’nun tavsiyelerini memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Açıklamasının devamında, “1928 Paris Anlaşması’na göre, Uluslararası Fuar ile ilgili her türlü karar işbirliği yoluyla alınmalı ve üye ülkelerinin oylarıyla toplu olarak kararlaştırılmalı. Süreci denetlemeye devam edeceğiz, böylece Uluslararası Sergiler Ofisi’ nin anlaşmasının kural ve düzenlemeleri ile uyumlu hareket edeceğiz. Eminim birlikte bu küresel krizin getirdiği zorlukların üstesinden geleceğiz. BAE’nin bir yıllık gecikmeyi destekleme kararı, bir gerçeklik, açıklık ve kararımıza uyan bir durum. Hepimiz BAE’nin milyonları doğru zamanda ilham veren ve memnun eden uluslararası bir Expo’ya ev sahipliği yapma yeteneğinden eminiz” şeklinde konuştu.

TÜM KATILIMCILAR DAYANIŞMA VE DESTEK MESAJI İLE BULUŞTU

Kore Ticaret ve Yatırım Geliştirme Ajansı’nın (KOTRA) CEO’su ve Expo 2020 Dubai’de Kore Cumhuriyeti Genel Müdürü Byung-Oh Kwon, Expo 2020 Dubai’deki tüm katılımcıların dayanışma ve destek mesajı ile buluştuğunu görmenin çok cesaret verici olduğunu söyledi. Sözlerinin devamında, “Uluslararası Expo, dünyanın insanlığın en iyisini sunmak için buluştuğu bir etkinliktir. Birçok yerde bu zor zamanda, bu olayın ışığı mümkün olan en iyi şekilde ve doğru zamanda görmesi her zamankinden daha önemlidir. Organizatörlerin proaktif yaklaşımına ve tam desteklerine değer veriyoruz” dedi.

Expo 2020 Fransa Sorumlusu Eric Lanceh, “Expo 2020 Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri organizatörlerine, hepimizin karşılaştığı bu istisnai durumlarda katılımcılara açık olmaları, aktif katılımları ve destekleri için minnettarız. Bizi bir araya getiren bu etkinliği kutlamak için insanlığı tek bir yerde bir araya getirmek, bu salgın geri çekildikten sonra her zamankinden daha fazla gerekli olacak. Expo’yu gerçekten unutulmaz kılarak, herkesin deneyimlemesini ve tadını çıkarmasını sağlamak için üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz. Bu nedenle, Expo ailesi olarak en iyi seçeneklerimizi değerlendirmek için bugün alınan toplu karara tamamen katılıyoruz” şeklinde konuştu.

Expo 2020 Dubai Senegal Genel Müdürü Dr. Malik Diop, “Beklediğimiz gibi, unutulmaz bir uluslararası etkinlik olacağına inanıyoruz, koşullar düzeldiğinde Dubai’de buluşmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

Expo 2020 Dubai Endonezya Sorumlusu Dodi Edward, uluslararası fuarın dünyanın buluştuğu bir yer olduğunu söyleyerek, “Endonezya, Uluslararası Fuarlar Ofisi Genel Kurulu’nun erteleme düşüncesine katılıyoruz ve hepimiz 2021’de daha iyi ve daha parlak bir gelecek için sabırsızlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Avustralya Expo 2020 Dubai Genel Müdürü Justin McGowan, “Uluslararası Sergiler Ofisi Genel Kurulu’nun ertelemeye karar vermesi durumunda, bu kararın Uluslararası Expo’nun bu versiyonunu daha ilham verici hale getirmesi için bize ek bir yıl daha verecek.

Bir yıl içinde dünya tamamen farklı bir yer olacak ve Expo yeteneklerimizi ve gelecek vizyonumuzu vurgulamak için bir fırsat olacak. Şu anda enerjilerimizi başka bir şeye yönlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Expo 2020 Dubai organizatörleri durumu değerlendirmeye devam edecek ve Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri ve dünyadaki tüm paydaşlarla görüş alışverişinde bulunacak.

WAM