Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres

Koronavirüs 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en kötü küresel kriz

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, 75 yıl önce sona eren 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yaşanan en kötü küresel kriz olduğunu söyleyerek, bunun etkilerinin dünyada çatışma ve savaşlara yol açacağı konusundaki endişesini dile getirdi.

Gutarres, gazetecilere verdiği demeçte, Çin’de patlak vererek hızla küresel bir salgın haline gelen koronavirüsün, 1945’te BM’nin kuruluşundan bu yana yaşanan en kötü küresel kriz olduğunu belirterek:
“Bunun nedeni, bu salgın iki unsuru bir araya getiriyor. Bunlardan ilki, koronavirüsün dünyadaki herkes için tehdit oluşturan bir hastalık olması. İkincisi ise salgının ekonomik etkisinin yakın geçmişte daha önce görmediğimiz bir durgunluğa yol açacak olmasıdır. Bu iki unsur, şiddet eylemleri ve çatışmaların artma riski, bu krizin 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana karşılaştığımız en zor kriz olduğuna bizi inandırıyor” şeklinde devam etti.

Bu krizin, tüm insanlığın farklılıkları bir kenara bırakarak dayanışmasını gerektirdiğini söyleyen Guterres, “Hep birlikte durup siyasi oyunları bırakarak elde edebileceğimiz daha güçlü ve daha etkili bir yanıta ihtiyacımız var. Tüm insanlığın tehlikede olduğunun farkındayız” şeklinde konuştu.

Uluslararası toplumun gerekli dayanışmayı sağlamaktan uzak olduğu, salgına karşı koymak için bugüne kadar alınan bütün önlemlerin gelişmiş ülkeler tarafından vatandaşları ve ekonomilerini korumak için alındığına dikkat çeken BM Genel Sekreteri:

“Gelişmekte olan ülkelerin hastalığı ortadan kaldırmasına, bu salgının vatandaşları, işlerini kaybeden insanlar, yok olma riskiyle karşı karşıya olan küçük işletmeler ve kayıt dışı ekonomi kapsamında kalanlara yönelik vahim sonuçlarıyla mücadelesinde yardımcı olmak için küresel bir pakete sahip olmaktan uzaktayız.” ifadeleriyle yorumunu bitirdi.

Şarkul Avsat