Suudi bankalarına işletmeleri destekleme ve kredi verme çağrısı

Suudi Arabistan Merkez bankası, bankalara, koronavirüs nedeniyle zor günler geçiren işyerlerine işlerinin aksamaması için imtiyazlı kredi verme çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan Para Ajansı (SAMA), düzenleyici kurum tarafından bankalara gönderilen ve Bloomberg tarafından elde edilen belgeye göre, bankaların istihdam seviyelerinin korunmasına yardımcı olmak için en az altı ay süren bir kredi programı başlatması isteniyor.

SUUDİ ARABİSTAN’IN SALGIN DÖNEMİNDE EKONOMİ ÇALIŞMALARI

SAMA yayınladığı genelgede, bankaların zaten kapatılmış olan işyerleri için borçlarını geri ödemelerini sağlama konusunda düzenleme çağrısında bulundu.

Dünya genelinde merkez bankaları, koronavirüs pandemisi ile mücadele edebilmek için yetkilileri seyahat kısıtlamaları, yayılmasını önlemek için karantina uygulaması ve sağlık hizmetlerini yeterli olabilmesi için acil durum paketleri açıklamaya teşvik etti.

Suudi Arabistan, virüsün ekonomi üzerindeki etkisine harcamaları azaltarak cevap veren tek G20 ülkesi.

SAMA, Suudi Arabistan’da, düşen petrol fiyatları ile baş etmeye çalışan özel işletmelere yardımcı olabilmek için 50 milyar riyal (13.3 milyar dolar) değerinde bir paket açıkladı.

Ayrıca SAMA, bankaların koronavirüs salgınıyla mücadele edebilmesi için Basel III standartlarının uygulanmasını erteledi.

Genelgede yer alan diğer başlıklar:

* Bankalar, yeni müşteriler için bir aktifleştirme ücreti de dahil olmak üzere, dijital kanalların kullanımından kaynaklanan tüm ücret ve masraflardan altı aya kadar feragat etmelidir

* Mevcut mekanların yeniden tesis edilmesi veya mevcut kredinin ya da mevzuat sözleşmesini bozmak için altı ay boyunca ücret alınmaz

* Tüm müşteriler için kredi kartı faiz oranlarını ve diğer masrafları incelenmesi ve yeniden değerlendirilmesi

* Banka kartı, kredi kartı gibi kartlardan yapılan seyahat rezervasyonlarının iptal etmesi gereken müşterilere geri ödeme yapılması

Arabian Business