BAE’de medya çalışanları hükümetin desteğini istiyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) medya sektörü, hükümetin bu zor salgın döneminde bankacılık, havayolu şirketleri, küçük ve orta ölçekli işletmelere verdiği yardım sözünün kendi sektörlerine de verilmesi gerektiğini belirtti.

BAE medya sektörü çalışanları, insanların yaşama şeklini değiştirmesine neden olan Kovid-19’un yayılmasıyla, halkın haberlere ulaşmak için geleneksel medyaya olan ihtiyaçlarının hiç bu kadar önemli olmadığını belirtiyor. Medya sektörünün değişmesine rağmen geleneksel medya finansal olarak korkunç bir senaryoyla karşı karşıya.

EĞİTİM VE BANKA SEKTÖRÜNÜ YAPILAN YARDIMLAR

Gulf News Yayıncılık ve Genel Yayın Yönetmeni Abdul Hamid Ahmad, “Bölgedeki ve dünya genelindeki geleneksel medya kuruluşları mali açıdan zor durumlara giriyor. 2014’te ekonomik gerilemeyle başladı, ancak koronavirüs dünyayı altüst etti ve neredeyse her şeyi felç etti” ifadelerini kullandı.

Hamid Ahmed, medyanın içinde olduğu bu durumdan kurtulması ve gazetelerin maliyetlerinin sübvanse edilmesi için hükümetin görevinin, eğitim, banka gibi sektörler için yaptığı yardımların benzerinin yapılması olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda bunun halkın sağlığı ve refahı için de önemli olduğunu dile getirdi.

Ahmed, “Basılı medya her zaman reklamlara bağlıydı. Reklam aldığı sektörlerde perakende, havacılık, otomobil gibi sektörlerdi. Koronavirüs ile bu gelir kaynakları neredeyse bitti. Gazetelerin, baskı, dağıtım ve insan gücü kullandığını ve bu yüzden çok büyük bir maliyete sahip olduğun unutmamalıyız.

Gazeteler aynı zamanda insanlığın tanıklık ettiği krizlerde önemli bir görev üstleniyor. Bu kriz, özellikle basılı gazeteler için yayıncılık konusunda olumsuz bir etkiye neden oldu. Gazeteler bir ihtiyaç ve vazgeçilmez bir hizmettir. Aslında önemli bir kamu hizmeti” ifadelerini kullandı.

Ahmed, basılı medyanın yokluğunda kontrol edilmesi zor olan sosyal medyanın yalan haberler ve söylentiler yayacağını söyleyerek “Gazetelerin olmaması büyük bir tehlike” ifadelerini kullandı.

GELENEKSEL MEDYA ÖN SAFTA YER ALIYOR

Geleneksel medyada gerçek haberler yer alırken, sosyal ve dijital medya aracılığıyla yayılan “sanal” gerçek olarak karşımıza çıkan haberler bulunuyor.

Örneğin, koronavirüs, bu veya şu ulus (hangi sosyal medya grubuna bağlı olduğunuza göre değişen bir söylem) tarafından başlatılmış bir biyolojik savaşın sonucu olabilir. On yıllar önce çekilen eski Hollywood filmlerinden görüntüler, koronavirüsten hayatını kaybedenlerin toplu defnedilmesi olarak karşımıza çıktı.

Ve bu haberler kontrol ve denetim olmadan sosyal medyada yayılmaya devam ediyorlar.

Dubai Media City Genel Müdürü Majid Al Suwaidi, medyanın Kovid-19 ile küresel alanda yapılan mücadele çalışmalarında en ön saflarda yer alan sektörlerden biri olduğunu ifade etti.

Suwaidi, “Dubai medya sektörü, gerçekleri yazarak, yanlış bilgileri eleyerek insanların doğrulara en çok ihtiyaç duydukları bu dönemde övgüye değer özgünlük ve yenilik ortaya koydu. Medya endüstrisi, bu olağanüstü zamanlarda ülkeyi bilgilendirerek ve moralleri yüksek tutmalarına neden olacak haberlere yer vererek önemli bir katkı yaptı. Sektör karmaşık ve hızla gelişen durum hakkında bizi güncel tuttu, kamu hizmeti duyuruları, tedbirler ve bilinçlendirme kampanyaları için yer ve zaman ayırdı. Ayrıca eğitim ve eğlence fırsatlarını artırmak için kaliteli içerik elde etmek isteyenlere alan sağladı” dedi.

İÇ KARARTICI RAKAMLAR

BAE için son reklam harcaması rakamlarına göre, Mart ayı reklam verenler ve medya sektörü için bir kabus olduğunu ortaya koydu. Buna dijital medya da dahil.

Açıkçası, BAE’deki vatandaşların ve işletmelerin akıllarında daha acil sorunlar vardı ve temel olmayan alanlara harcama yapmak bir öncelik değildi.

Dubai Media City Genel Müdürü, “Mart ayı masaları tersine çevirdi – neredeyse yüzde 42’lik bir düşüş gördük ve 2020’in 1. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 18’lik bir düşüş bekliyoruz. TV, digital ve e-ticaret, mevcut koşullar altında evde geçirdikleri zaman nedeniyle Mart ayında tüketicilerin neredeyse tüm dikkatini çekecekti. Bu eğilimi, karantinaların yaşandığı pazarlarda gördük” şeklinde konuştu.

BASILI MEDYANIN ZAMANI YOK

Kovid-19, medya üzerinde herhangi bir yıkıma neden olmasa bile, son yıllar basılı gazeteler için iyi geçmedi.

BPG Max CEO’su Satish Mayya basılı medyanın karşılaştığı zorluklar için “2020’de basılı medyada düşüşler devam etti. Reklam harcamalarının yüzde 15 olduğu bu oran, 2020’nin birinci çeyreğinde yüzde 12’ye düştü. Radyo, dijital gibi alanlar bu yıl Ocak ve Şubat aylarında hız kazandı. Beklendiği gibi, Mart ayından bu yana radyo ve açık hava medyasında bir düşüş ile TV ve dijitale doğru bir geçiş fark ettik. Küresel olarak, aileyle zaman geçirme arttıkça, karantina döneminde TV izlemede bir artış yaşandı” ifadelerini dile getirdi.

HÜKÜMET DESTEĞİ ÖNEMLİ OLACAK

Geleneksel medya, özellikle kriz anlarında önemli bir haber aracı. Hiçbir şey Kovid-19’un neden olduğu krizden ve ekonomik değişimden daha büyük olamaz.

İletişim danışmanlığı Hanover Middle East Genel Müdürü Archie Berens’e göre, hükümet yerel ekonomiye bir teşvik vermek için adım atarken, medya bu tür bir desteğin parçası olmalı.

Berens, “Medya açıkça hükümetin belirleyici eylemlerini en açık şekilde yansıtan ve endişe içindeki halkın doğruları okuduğu yer. Yani, medya sektörünü desteklemek için yapılan tüm çabalar önemli. Bu destek, personele ve diğer alanlara katkıda bulunmaktan farklı olabilir; lisans ücretlerinin geçici olarak kaldırılması gibi. Hangi aktivitelere izin verildiği ve ne zaman, virüse karşı koyma çabaları konusunda şeffaflık ve yapılan çalışmalara dair net veri noktaları hayati öneme sahiptir. Medya olmadan bunu yapamazsınız.

Belki daha fazla özen gösterilebilecek bir konu, tedbirlerin ve bilgilerin hem Arapça hem de İngilizce olarak tamamen aynı olmasını sağlamaktır. Arapça yayınlanan tedbirlerin İngilizce tercümelerinin farklı yorumlara açık olması, gereksiz şüphe ve karışıklığa yol açabilecek birkaç vaka yaşandı” açıklamasını yaptı.

Gulf News