Haham Chaim Kanievsky, Bnei Brak'taki evinde. 15 Nisan 2018.

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs kısıtlamalarına karşı gelinmesini emretti!

Tanınmış Litvanya Yahudiliği tarikatından ultra-Ortodoks bir hahamın yüz binlerce takipçisine, Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs kısıtlamalarına karşı gelinmesini emretmesi sonrasında, üst düzey polis yetkililerinin hahamın evine giderek direktifini geri çekmesi için ikna etmeye çalıştıkları bildirildi.

B’hadrei Haredim haber sitesine göre, Bnei Brak şehrinin Haredi Tel Aviv banliyösünde Haham Chaim Kanievsky’nin evine gelen memur grubuna ultra-Ortodoks gönüllü hizmeti olan Hatzalah’ın kıdemli üyeleri de eşlik etti.

B’hadrei Haredim’e göre, polis memurları, tıp profesyonellerinin koronavirüs salgını ile ilgili emirlerini takip etmenin önemi hakkında bir bildiri ile birlikte bir belge getirdi ve Kanievsky’yi belgeyi imzalamaya ikna etmeye çalıştı. Görüşmenin sonuçları hakkında dini otoritelerden kamuya açık henüz bir açıklama yapılmadı.

Polis memurları Kanievsky’ye ek olarak, İsrail Sağlık Bakanlığı yönergelerine rağmen öğrencilerden yeşivalarda kalmalarını emreden Yitzhak Zilberstein, Shimon Adani, Shmuel Eliezer Stern ve Yehuda Silman gibi diğer hahamların evlerine de uğradı. (Yeşiva geleneksel dini metinlerin, özellikle Talmud ve Tevrat’ın okutulmasına odaklanan Yahudi müessesesidir.)

 

Bu arada Kanievsky, takipçilerine virüsü yenmenin en iyi yollarının dedikodu yapmaktan kaçınmak, alçak gönüllülüğü güçlendirmek ve başkalarının ihtiyaçlarını kendilerinin önüne koymak olduğunu söyledi.

Kanievsky’nin Litvanya tarikatına bağlı yeşivalara ek olarak, İsrail Sağlık Bakanı Yaakov Litzman’ın Gur Hassidic tarikatına ait hükümet kurallarına aykırı olan başka bir toplantı da Pazar günü boyunca filme çekildi.

Litvanya mezhebi Ortodoks Yahudiliğinin en büyüğü olmakla birlikte, ulusal dini kamp ve ultra Ortodoks Hasidiliği de dahil olmak üzere diğer kanatlardan liderler, takipçilerine halk sağlığı yönergelerine uygun olarak okulları kapatmaları emrini verdi.

İsrail’in Aşkenazi şefi haham David Lau, Pazar sabahı dışarıda her ibadet eden arasında en az iki metre boşluk bulunan bir toplulukta dua ederken fotoğraflandı.

 

 

The Times Of İsrael