Yıkanabilir ve ev yapımı maskeler kullanılmalı mı?

Koronavirüs salgınıyla birlikte maskelere talep arttıkça fiyatlar yükseldi ve birçok yerde bulunamaz oldu. Bu durum karşısında yıkanabilir ve ev yapımı maskelere yönelenlerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Bazı uzmanlar da bu maskelerin kullanılabileceğini fakat sıkça yıkanması gerektiğini belirtiyor.

Koronavirüs pandemisiyle birlikte kişilerin aldıkları tedbirler daha da artmaya başladı. Bu tedbirlerden biri de maske kullanımı. Fakat kullanım arttıkça maskeye ulaşmak daha da zorlaştı. Bu durum karşısında insanlar evde kendi maskelerini yapmaya veya yıkanabilir maskeleri kullanmaya başladılar. İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz ve Toplum Sağlığı ve Genobilim Uzmanı Dr. Serdar Savaş da bunun doğru olduğu görüşünde fakat bununla beraber ellerin yıkanması, sosyal mesafe gibi diğer tedbirlere de uyulması gerektiğini de belirtiyorlar.

DSÖ: HASTA DEĞİLSENİZ MASKE KULLANMAKTAN KAÇININ

Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı ve meslek örgütleri sağlıklı kişilerin maske kullanımının gerekli olmadığını belirten açıklamalar yaptı. Fakat semptomu olmayan kişilerin de taşıyıcı olabildiğinin anlaşılmasıyla doktorlar arasında farklı görüşler de ortaya çıkıyor. DSÖ Acil Yardımlar Direktörü Michael Ryan geçtiğimiz gün maske kullanımının bir getirisi olduğuna dair bir işaret bulunmadığını belirterek “Maskenin yanlış şekilde çıkarılması yoluyla enfekte olunabileceğini ve bu durumda maske ek riskler yaratıyor. Bu nedenle tavsiyemiz, kendiniz hasta değilseniz maske kullanmaktan kaçınmanız” diye konuşmuştu.

‘KARIŞMIŞ BİR DURUM’

İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz ise bunun ‘karışmış’ bir konu olduğunu belirterek “Kişilerde bir hastalık bulgusu olmasa da markette, kalabalık yerlerde, iş yerlerinde bulaştırıcı olabiliyor. O yüzden bir önlem alıyor halkımız. Çok söyleyemiyoruz, ‘sadece hasta olan taksın’ diyemiyoruz. Bu böyle karışmış bir durum şu anda” dedi.

MASKEYİ NASIL KULLANMALIYIZ?

Peki maske takan kişiler neler yapmalı? Uzmanların en sık vurgu yaptığı noktalardan biri maskelerin kullanım şekli. Sağlıklı olan kişiler için maskeler eğer doğru kullanılmazsa faydadan çok zarar getiriyor. Öte yandan maskelerin kullanıldıktan sonra çöpe atılmadan önce dezenfekte edilmesi veya kapalı şekilde poşetlenmesi de gerekiyor.

‘AYNI MASKEYİ TAKIP ÇIKMAK HİJYENİK DEĞİL’

Tıbbi ve cerrahi maskelerin dışında bir de ev yapımı ya da yıkanabilir maskeler var. Bunların Sağlık Bakanlığı onaylı olduğuna ve doğal kumaşlar olmasına dikkat etmek gerekiyor. İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz ise yıkanabilir maskeler için şunları kaydetti:

“Bu maskeler halkın kullanımı için yapılıyor. Tıbbi, steril ürünler değil. Cerrahi maskelerin tek kullanımlık olduğunu biliyoruz. Sağlık çalışanları için önerilen süre 4 saatlik bir süre. Bu sürenin sonunda atılması lazım. Yıkanılabilir olanlar ise 60 derece üzerinde ısılarda yıkanılıp kullanılabilir. Halkın yapabileceği bir şey bu. Ama sürekli aynı maskeyi takıp çıkmak hijyenik değil.”

DEÜTF Öğretim Üyesi, İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz

‘HER GÜN YIKAMAK GEREKİYOR’

Obuz, eldiven takıp pek çok yere dokunanların virüsü yaydıklarını belirterek, ‘Aynı şeyi maske için de düşünmek lazım. Bu yüzden her gün yıkamak gerekiyor’ diye konuştu.

‘BENİM ÖNERİM, KENDİ MASKELERİNİ YAPSINLAR’

Dr. Serdar Savaş da kullanımı yaygınlaşan yıkanabilir maskelerin kullanılabileceğini, en başta enfekte kişilerin mutlaka maske kullanması gerektiğini belirterek “Kumaştan yapılan maskeler kullanılabilir. Benim önerim, üç kat patiskayla insanlar kendi maskelerini kendileri yapabilirler. 4-5 tane maskeyi yapsın, öğleye kadar birini öğleden sonra öbürünü taksın” ifadelerinde bulundu.

Toplum Sağlığı ve Genobilim Uzmanı Dr. Serdar Savaş

‘AMAÇ TÜKÜRÜĞÜN KARŞIYA GİTMEMESİ’

Savaş, maskelerin kullanım amacına ilişkin  şu ifadelerde bulundu:

“Önemli olan konuşurken ağzımızdan çıkan tükürüğün karşıya gitmemesi. Bu kadar basit. Hasta adam konuşurken tükürüğü yere düşüyor, karşıdakine gidiyor. Amaç bunu önlemek”