Dera ve Suveyda arasında kaçırılma olayları yaşanıyor

Suriye’nin güneyinde Suveyda ve Dera’da bulunan bölgeler arasındaki koşulların geçtiğimiz ayın sonlarından bu yana kötüleşmesinin ardından bölgede tansiyon hızla yükselmeye devam ederken Rusya’nın Dera’da devam eden güvenlik kaosuyla birlikte bu durumu kontrol etme çabaları da sürüyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Dera’nın doğu kırsalındaki Busra el-Harir’den bir takım silahlı kişilerin, Suveyda sakinleri arasından rejim güçlerine asker taşıyan bir otobüsü kaçırarak bilinmeyen bir yere götürdüklerini bildirdi. Kaçıranlar, bu eylemin ‘Cuma günü Suveydalı bir kişinin silahlı kişilerce kaçırılmasına yanıt olduğunu’ söylediler.

Dera ve Suveyda arasındaki idari sınırlarda yaşanan bu olay, Dera’nın doğu kırsalındaki bazı bölgeler ile Suveyda kırsalındaki çeşitli bölgeler arasında tansiyonun yükseldiği bir dönemde yaşanırken iki tarafın daha da ileri giderek olayların uzun süre devam edebilecek iç çatışmalara dönüşmesinden korkuluyor. Bununla birlikte bölgenin ileri gelenleri durumu sakinleştirip kontrol altına almaya çalışıyorlar.

SOHR, 28 Mart’ta Suveyda’nın güney kırsalında bulunan el-Kurayya bölgesine saldıran Busra eş-Şam militanlarının çatışmalar sırasında yakalanan Suveydalı 6 yerel militanı çatışma alanında idam ettiklerini ve fotoğraflarını ailelerine gönderdiklerini aktardı. Cuma günü söz konusu bölgelerde meydana gelen kanlı olaylardan sonra Suveyda şehrinin güney kırsalında kırılgan bir sakinlik hakim olurken, yerel analistler bölgedeki mevcut gerilim çerçevesinde yaşanabilecek olası herhangi bir eylem beklentisine karşı sürekli uyarılarda bulundular.

Bölgedeki olayları 10 gün önce Busra eş-Şam’dan silahlı kişilerce Cuma akşamı el-Kurayya’ya yapılan saldırı ve bazı kişileri kaçırma girişimlerinin ardından bir çete grubunun Busra eş-Şam’dan iki genci kaçırması ve Suveyda’nın güneyindeki el-Kurayya bölgesindeki silahlı çetenin inine götürmesi ile başladı. Bunun sonucunda saldırganlarla bölgedeki yerel silahlı kişiler arasında çatışmalar yaşandı. Suveyda’daki yerel gruplardan 10 kişi ölürken 6 kişi de yaralandı. Saldırganlardan ise 4 kişi öldü.

Bunun üzerine Suveydalı yerel gruplardan bir ekip, çete liderinin el-Kurayya’da saklandığı yere giderek onu tutuklamaya çalıştılar, ancak çete lideri üzerindeki bombaları infilak ettirerek kendini havaya uçurdu.

Bununla birlikte rejim güçlerinin ve ona sadık milislerin kontrolü altındaki Dera’da güvenlik kaosu tüm formlarıyla devam ediyor. SOHR, Dera’nın kuzeybatı kırsalındaki Tafas kasabasında kimliği belirsiz bir cesedin bulunduğunu bildirdi.

Saldırılar, suikast girişimleri, patlayıcılar, mayınlar, bubi tuzakları ve çetelerce geçtiğimiz Haziran’dan bu yana gerçekleştirilen 384’ten fazla silahlı saldırı ile bölgede tam bir güvenlik kaosu yaşanıyor. SOHR’un aktardığı bilgilere göre bu saldırılarda 49 sivil hayatını kaybederken 118 rejim unsuru, güvenlik saflarında yer alan yerel gruplardan 41 unsur, Hizbullah ve İran güçlerine bağlı 17 Suriyeli milis ile Rusya tarafından oluşturulan Beşinci Kolordu’dan 6 unsur olmak üzere siviller de dahil toplam 229 kişi öldü.

Şarkul Avsat