LUO: UMH’ye bağlı çoğu Afrikalı 14 unsuru esir aldık

Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO), Fayiz es-Serrac başkanlığında uluslararası olarak tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı güçlerden 14 unsuru esir aldıklarını açıkladı.

LUO’ya bağlı Askeri Medya Bölümü tarafından yapılan açıklamaya göre 166. Piyade Alayı güçleri, el-Aziziye şehrinin kuzeydoğusunda yer alan Evlad Talis bölgesinde gerçekleştirdiği operasyon sonucu 11’i Çad’dan gelen paralı asker, kalanı ise Libyalı olmak üzere 14 unsuru esir aldı.

12 Ocak’tan bu yana yürürlükte olan ‘kırılgan’ ateşkese rağmen, iki taraf arasında ülkenin batısındaki karşılıklı saldırılar devam ediyor.

Tobruk hükümetinden UMH güçlerine kınama

Hafter tarafından desteklenen, ülkenin doğusundaki Tobruk merkezli hükümet, ‘terörist milis çeteleri’ olarak nitelendirdiği UMH’ye bağlı güçlerin yakıt tankları ve gıda kamyonlarını hedef almasını kınadı.

Konuya ilişkin dün yapılan açıklamada, “Silahlı insansız hava aracının (SİHA) benzin yakıtı taşıyan aracı imha etmesinin ardından gelen halkımızı aç bırakmayı ve itaat etmelerini amaçlayan bu tehlikeli terör tırmanışı endişeyle takip ediliyor. Uluslararası toplum, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararlarını göz ardı eden ve halkımıza karşı ölümcül terör eylemlerini yürüten bu haydut devlete dikkat etmelidir” denildi.

Hafter’in Trablus’a saldırısı bir yılı doldurdu

UMH’ye bağlı birliklerin yürüttüğü Burkan el-Gadab Operasyonu Sözcüsü ise Hafter’in başkent Trablus’a saldırısının birinci yılı doldurması vesilesiyle yaptığı konuşmada, Trablus’a yönelik saldırısını sürdüren LUO’ya karşı var güçle yanıt verileceğini söyledi.

Sözcü, uluslararası topluma, sorumluluklarını üstlenme, Hafter’i destekleyen ülkelere baskı yapma, yasa ve insan hakları ihlallerini göz ardı etmekten vazgeçme ve Hafter’e siyasi bir çatışmanın meşru bir tarafı gibi davranmayı durdurma çağrısında bulundu.

Operasyon Sözcüsü, UMH’yi ‘tek meşru sivil hükümet’ olarak nitelendirerek Serrac hükümetine sadakatin devam edeceğini de dile getirdi.

Burkan el-Gadab Operasyonu Sözcüsü ve UMH’ye bağlı Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, LUO’nun Trablus Tıb Merkezi’nin arka kapısına bir füze fırlattığını, bunun sonucunda İçişleri Bakanlığı’na bağlı 2 kişinin yaralandığını bildirdi.

24 LUO unsuru öldürüldü

Burkan el-Gadab Operasyonu tarafından birkaç gün önce yapılan açıklamada, LUO’ya bağlı ‘paralı askerler’ olarak nitelendirilen 24 unsurun öldürüldüğü ifade edildi.

AB Libya Misyonu’ndan çağrı

Avrupa Birliği’nin (AB) Libya Misyonu, ülkedeki şiddetin sona ermesi ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele çabalarının birleştirilmesi çağrısında bulundu.

Trablus’taki çatışmaların bir yılını doldurması nedeniyle dün yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Bugün LUO’nun Trablus’ta gerçekleştirdiği saldırının birinci yıldönümü. Bir yıl sonra kendimizi kayıpları sayarken bulduk. Yüzlerce sivil öldü, yüz binlerce kişi yerlerini terk etmek zorunda kaldı, ev ve sivil altyapı yok edildi. Petrol üretiminde milyarlarca kayıp yaşandı. Libyalılar arasındaki bölünme arttı ve birçok kişi için yaşam standartı bozuldu. Dokuz yıllık çatışma ve istikrarsızlıktan sonra, şimdi ülkenizi uçuruma götürmekle tehdit eden başka bir tehditle karşı karşıyasınız.”

Şarkul Avsat